Najave i izvješća / 7. rujna 2022.

Agencija i CARN-et organizirali stručno usavršavanje o kibernetičkoj sigurnosti

Državni stručni skup za učitelje i nastavnike informatike i računarstva te učitelje tehničke kulture održan je1. rujna 2022. godine na temu Kibernetička sigurnost održan. Sudionici skupa su osnažili kompetencije i osvijestili važnost kibernetičke sigurnosti za rad, kako učitelja i nastavnika tako i njihovih učenika. Skup je organiziran u suradnji s CARNet-om – Odjelom za Nacionalni CERT, a održan je na mreži. Za sudjelovanje na skupu prijavilo se preko 1700 sudionika.

Stručni skup održan je prema predviđenom programu, a na početku sudionike je u ime Ravnateljice AZOO dr. sc. Dubravke Brezak Stamać pozdravio viši savjetnik Eugen Ban, a u ime Odjela za Nacionalni CERT sudionike je pozdravila Marina Dimić Vugec. Nacionalni CERT (CERT.hr ) je odjel Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET osnovan sukladno Zakonu o informacijskoj sigurnosti kao nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj čiji je osnovni zadatak obrada računalno-sigurnosnih incidenata s ciljem očuvanja kibernetičke sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

Predavanja su potom održali Jakov Kiš na temu Što znači biti kibernetički siguran?, Marina Dimić Vugec na temu Kako prepoznati kibernetičke prijetnje i zaštititi se? i Dona Šeruga na temu Što je socijalni inženjering?. Naslovi predavanja ujedno su i poveznice na kojima se mogu preuzeti prezentacije prikazane uz predavanja. Snimka predavanja može se pogledati na poveznici OVDJE . Skup je zaključio i sudionike pozvao na ispunjavanje evaluacije viši savjetnik za tehničku kulturu i informatiku Eugen Ban, voditelj skupa.

Evaluacijski upitnik je ispunilo 926 sudionika, što predstavlja reprezentativan uzorak i daje valjan rezultat. Iz rezultata evaluacije vidljivo je da je skup u cjelini ocijenjen visokom ocjenom 4,91, a ozračje također s visokih 4,90. Predavači su također dobili izvrsne ocjene, od 4,90 pa do 4,95. Nešto nižu ocjenu sudionici su dali svom osobnom doprinosu, što je i razumljivo budući da ih je na skup bilo prijavljeno više od 1700, pa je bilo neizvedivo da se svaki sudionik osobno uključi u rad stručnog skupa. Upravo zbog toga sudionicima su postavljena pitanja: Što biste posebno izdvojili kao vrijednost stručnog skupa?, Predložite teme za novi skup i moguća poboljšanja i Komentari i zapažanja, te  su pozvani da u anketi iznesu svoja razmišljanja i daju komentare i zapažanja te prijedloge kako poboljšati kvalitetu stručnog usavršavanja, a među brojnim odgovorima ima vrlo zanimljivih i vrijednih prijedloga čime je onda dobrim dijelom zadovoljen i taj uvjet.

Evaluacija

(pdf: 707,73 KB)

Preuzmi