Najave i izvješća / 9. travnja 2015.

8. državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti na temu Domovinski rat – 20 godina oslobodilačke operacije „Oluja“

Domovinski_1_m8. državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti,  na temu Domovinski rat – 20 godina oslobodilačke operacije „Oluja“, održan je u Vodicama od 30. ožujka do 1. travnja 2015. i na njemu je nazočilo više od 220 učitelja i nastavnika povijesti iz Republike Hrvatske.

Domovinski_2_mSeminar na kojem su predavanja održala 24 ugledna predavača, među kojima su bili i generali Hrvatske vojske, otvorila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, prof., a sudionike su pozdravili i župan šibensko-kninski Goran Pauk, ministar branitelja Predrag Matić, ministar obrane Ante Kotromanović te ministar znanosti obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar.

Sudionici su u sklopu terenske nastave posjetili Knin (spomenik braniteljima i kninsku tvrđavu) te otok Prvić i Memorijalni centar Faust Vrančić. Uz brojna stručna predavanja sudionicima su pokazani i primjeri dobre prakse za obradu tema iz Domovinskog rata. Seminar je završio temom: „Žene u Domovinskom ratu“, u sklopu koje je prikazan film „Sunčica“.

Tijekom seminara naglašeno je da je „Oluja“ najpoznatija i najveća vojno-redarstvena operacija i jedan od najznačajnijih simbola Domovinskog rata.

Ciljevi stručnog skupa bili su : znanstvena obrada Domovinskog rat, prikupljanje i očuvanje činjenica o Domovinskom ratu te stručno usavršavanje učitelja i nastavnika, da bi što kvalitetnije i profesionalnije, isključivo na osnovi činjenica, podučavali učenike o Domovinskom ratu. Na taj način ostvarena je i jedna od odgojnih zadaća povijesti – jačanje domoljublja.