Najave i izvješća / 18. siječnja 2024.

70. zimski seminar za geografe: Geografski odgovori na izazove suvremenog svijeta i nastave geografije

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskoga geografskog društva i Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu 4. i 5. siječnja 2024. održan je 70. zimski seminar za geografe s temom Geografski odgovori na izazove suvremenog svijeta i nastave geografije.

Skup je održan u kongresnom centru hotela Antunović.Na skupu je sudjelovalo 217 učitelja i nastavnika geografije iz svih županija Republike Hrvatske.

Ovaj, 69. zimski seminar usmjeren je primarno na jačanje stručnih kompetencija učitelja i nastavnika i na njihovu informiranost u domeni aktualnih stanja i promjena u sustavu obrazovanja.

Sudionike skupa pozdravili su: doc. dr. sc. Mladen Maradin, predsjednik HGD-a, prof. dr. sc. Anita Filipčić, zamjenica obnašatelja dužnosti pročelnika Geografskog odsjeka PMF-a, prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Vinko Filipović, prof., ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Vesna Milić, dipl. geograf, viša savjetnica za geografiju u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

U okviru skupa proglašeni su dobitnici Godišnje nagrade HGD-a za 2023. godinu koje je u ime Odbora za dodjelu Godišnje nagrade Hrvatskoga geografskog društva objavio predsjednik HGD-a doc. dr. sc. Mladen Maradin. U kategoriji Godišnje nagrade za znanost, nagrada je dodijeljena red. prof. dr. sc. Aleksandru Lukiću, a nagrada za promidžbu i popularizaciju geografije dodijeljena je dr. sc. Dubravki Spevec, doc. na Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Godišnje nagrade za poučavanje geografije ove godine dodijeljene su Ružici Lončar, prof., nastavnici geografije u I. tehničkoj školi Tesla iz Zagreba i nastavnici geografije Valentina Tomac, prof. iz Srednjoj školi Delnice, Delnice.

Na skupu su predstavljena iskustva i rezultati naših predstavnika na svjetskim geografskim olimpijadama u razdoblju od 2010. do 2023. godine.    

Sažeci predavanja

(docx: 21,78 KB)

Preuzmi

Evaluacija

(docx: 32,56 KB)

Preuzmi