Najave i izvješća / 31. listopada 2010.

6. svjetski forum inovativnosti u obrazovanju

Uspjeh hrvatske predstavnice, nastavnice Arjane Blažić u Cape Townu na forumu koji je okupio oko 500 sudionika iz oko 60 zemalja s više od 125 projekata

Uspjeh hrvatske predstavnice, nastavnice Arjane Blažić u Cape TownuOd 26. do 29. listopada 2010. održan je šesti svjetski forum inovativnosti u obrazovanju (6. Worldwide innovative education forum 2010) u Južnoafričkoj Republici u Cape Townu. Forum je okupio oko 500 sudionika iz oko 60 zemalja s više od 125 projekata koji su postigli uspjehe i visoke rezultate na kontinentalnim natjecanjima.

Svjetski forum inovativnosti u obrazovanju kao i prethodnih godina, izdvojio je izvrsne primjere primjene tehnologije u obrazovanju. Pokazane su beskrajne mogućnosti koje tehnologija može pružiti s ciljem poboljšanja mogućnosti učenja te ispuniti potrebe današnjih generacija učenika. Neopisivo je bilo osjetiti inspirativnu energiju i jedinstven način razmjene iskustava i ideja svih nastavnika iz cijelog svijeta. Među svima njima bila je i naša predstavnica Arjana Blažić, profesorica engleskog i njemačkog jezika iz IX. gimnazije iz Zagreba, s projektom „Greetings from the World“.

Arjanin projekt je rad koji povezuje veliki broj škola, učenika i nastavnika iz raznih dijelova svijeta. To je virtualno putovanje svijetom pokrenuto idejom da učenici svojim vršnjacima iz svijeta šalju razglednice svoje zemlje. Timovi učenika iz različitih škola i zemalja izrađuju multimedijalne postere kojima predstavljaju dijelove svoje zemlje, kulture i običaje, umjetnost, glazbu, sport, modu kako to oni sami vide. Naša predstavnica Arjana Blažić izvrsno je predstavila projekt i zahvaljujući Turističkoj zajednici grada Zagreba podijelila promotivne materijale Hrvatske i Zagreba.

Kategorije u koje su projekti bili raspoređeni su: suradnja, zajednica i sadržaj. Naš projekt pripadao je kategoriji „suradnja“. Natjecanje se odvijalo u dva kruga, svaki je projekt ocjenjivalo po četiri člana ocjenjivačkog suda. Nakon prvog kruga od 125 projekata trebalo je odrediti polufinaliste u svakoj kategoriji. Vrlo teško je bilo izlučiti polufinaliste, a još teže odabrati jer se biraju najbolji od najboljih.
Hrvatska predstavnica ušla je u polufinale natjecanja i odabrana je među 35 polufinalista. Veliki uspjeh za nas i za nastavnicu Arjanu Blažić, čime smo pokazali da je Hrvatska zemlja znanja i inovativnosti u obrazovanju, da zna prepoznati kvalitetne i kreativne nastavnike i da znamo kako na pravi način iskoristiti tehnologiju koja nam stoji na raspolaganju u školama.

Željka Knezović, prof.
Viša savjetnica za informatiku