Najave i izvješća / 18. svibnja 2021.

14. seminar Josipa Roglića bavio se temom Hrvatske i Europske unije

U suorganizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskoga geografskog društva Zadar, 14. svibnja 2021. godine održan je 14. seminar Josipa Roglića u online obliku. Državni stručni skup otvorila je uvodnim riječima ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać te je naglasila kontinuitet i tradiciju državnog seminara Josipa Roglića za učitelje i nastavnike geografije Republike Hrvatske.

Državni stručni skup pozdravila je rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, pročelnica Odjela za geografiju Lena Mirošević i predsjednica Hrvatskoga geografskog društva Jadranka Brkić-Vejmelka s kojom je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje nedavno potpisala i sporazum o stručnoj suradnji.

Stručni skup bio je podijeljen u dva dijela, a glavna tema bila je Hrvatska i Europska unija. Prvi dio skupa obuhvaćao je javljanja zastupnika iz Europskog parlamenta a drugi dio skupa obuhvaćao je primjere dobre prakse i predavanja vezana na temu Hrvatske i Europske unije.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak održala je predavanje Prednosti Hrvatske u Europskoj uniji, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler održao je predavanje Hrvatska pred vratima Schengena, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula održao je predavanje Perspektive za proširenje Europske unije u budućnosti te zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan održala je predavanje Geografsko blokiranje u europskoj uniji. Znanstvenica iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Rebeka Mesarić Žabčić održala je predavanje Migracije iz Hrvatske u zemlje članice Europske Unije a znanstvenica iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Anja Gvozdanović govorila je na temu Odredište Europska Unija: budućnost mladih u Hrvatskoj. Drugi dio predavanja otvorila je doktorica znanosti Ružica Vuk s temom Europska unija u kurikulumu Geografije. Ravnatelj Krešimir Kuran izlagao je Iskustvo ravnatelja u radu na europskim projektima a doktor znanosti Jurica Botić održao je predavanje Republika Hrvatska i balkanska migracijska ruta: mogućnosti proširenja nastavnih sadržaja. Nastavnica Tanja Šego Miketa održala je predavanje s temom Hrvatski srednjoškolci u okviru programa EU: natjecanja i edukacije a „najbolji učitelj geografije“ Dejan Nemčić održao je predavanje na temu Europska Unija –  primjer projektne nastave. Predavanje su zatvorile profesorice Sveučilišta u Zadru Ana Pejdo i Jadranks Brkić-Vejmelka s temom Uloga EUGEO i hrvatskih geografa u popularizaciji geografije.

Tijekom izlaganja predavača  i nakon zatvaranja 14. seminara Josipa Roglića napisani su pozitivni i poticajni komentari iz čega zaključujemo da je državni stručni skup ispunio očekivanja prijavljenih učitelja i nastavnika geografije.