Objave / 15. listopada 2019.

Najava 48. Svjetskog kongresa školskih knjižničara u Dubrovniku

Kao krunsko priznanje kvaliteti rada školskih knjižničara Hrvatske, od 21. do 25. listopada u ove godine Hrvatska je domaćin 48. Svjetskog kongresa školskih knjižničara i 23. Međunarodnog istraživačkog foruma o školskome knjižničarstvu koji će se održati pod nazivom Okupljanje – osnaživanje – preobrazba: školske knjižnice (Convergence – Empowering – Transformation:  School Libraries). Organizatori Kongresa su Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) i Hrvatska udruga školskih knjižničara pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture.

Ovaj skup bit će i centralna svjetska i državna proslava Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica 2019. godine, a na njemu će i primiti nagrade najbolji školski knjižničari u Hrvatskoj i svijetu.

Na Kongresu će biti održano preko 80 znanstvenih i stručnih izlaganja, radionica i prezentacija. Govornici su nam najstručniji, najpoznatiji i najiskusniji poznavatelji teorije i prakse školskoga knjižničarstva iz cijeloga svijeta, spomenimo samo Rossa Todda i Darryla Toeriena. Mjesto je to koje, ne samo prepoznaje, nego i stvara trendove u školskome knjižničarstvu, pristupu učenju, podučavanju i mijenja percepciju obrazovanja.

Do sada su se za sudjelovanje na Kongresu prijavili sudionici iz 42 zemlje svijeta. Posebno veseli da se za sudjelovanje prijavio i velik broj školskih knjižničara iz Hrvatske, a njih dvadeset i dvoje sudjeluje sa svojim stručnim izlaganjima, istraživačkim radovima ili pak radionicama. Posebnost ovog skupa je i to da u njegovoj organizaciji sudjeluju isključivo školski knjižničari.

Osim bogatog programa same Konferencije, sudionici će se upoznati i sa znamenitostima Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije i posjetiti Osnovnu školu Stjepana Radića i Gimnaziju Metković.

Više o Konferenciji možete saznati na službenim mrežnim stranicama IASL 2019.