Objave / 14. rujna 2020.

Nagrađen projekt nadziranog četkanje zubi u vrtićima i školama

Pilot-projekt Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama dobitnik je nagrade FDI Smile Award 2020 koju Svjetska udruga dentalne medicine (FDI World Dental Federation) dodjeljuje svojim redovitim ili pridruženim članovima u svrhu promicanja preventivnih aktivnosti na lokalnoj razini.

Glavni organizatori nagrađenog pilot-projekta su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskom komorom dentalne medicine, Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim stomatološkim društvom.

Agencija za odgoj i obrazovanje i inače uspješno surađuju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo podržavajući aktivnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama. Sudjelovala je tako i u aktivnostima pilot-projekta Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama, a podržat će i  aktivnosti koje će se provoditi do samoga završetka projekta.

Svjetska udruga dentalne medicine nagrade dodjeljuje u inovativnim i održivim projektima koji su aktivno usmjereni promicanju oralnoga zdravlja i prevenciji oralnih bolesti s naglaskom na edukaciju. Osnovni ciljevi pilot-projekta bili su izrada nacionalnih standarda za nadzirano četkanje zubi u hrvatskim vrtićima i školama te procjena učinkovitosti i održivosti daljnje provedbe programa nadziranoga četkanja zubi.

Nadzirano četkanje zubi provodilo se u 10 osnovnih škola i 11 vrtića iz 6 županija – Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Splitsko-dalmatinske, Međimurske, Zagrebačke i Grada Zagreba – u školskoj godini 2018./2019. Ukupno je sudjelovalo 987 djece u dobi od 3 do 7 godina. 85% djece je svakodnevno četkalo zube u prosjeku 66 radnih dana (od ožujka do lipnja 2019. godine). Provoditelji programa bili su odgajatelji i učitelji te zdravstveni voditelji vrtića i medicinske sestre timova školske medicine.

Projekt je pokazao dobre rezultate za dugoročnu održivost na temelju postavljenih strukturiranih i stručnih standarda u svrhu poboljšanja oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja od ranog djetinjstva.