Objave / 14. lipnja 2023.

Nagrade u pravim rukama

Oskar znanja, najveće i najprestižnije priznanje učenicima u Hrvatskoj za njihove uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima, u utorak je dodijeljen 19. put za redom, a ove godine dobilo ga je gotovo 400 učenika osnovnih i srednjih škola.

Učenici su Oskar znanja dobili za osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu te osvojene medalje na međunarodnim natjecanjima. Zaslužene nagrade dobili su na svečanosti dodjele organiziranoj 13. lipnja u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma u Zagrebu. Zahvalnicom za predan i vrijedan rad s učenicima nagrađeni su i njihovi mentori.

13.06.2023., Zagreb – Dodjela nagrada Oskar znanja najboljim hrvatskim učenicima za 2023. godinu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. foto: Igor Šoban/Pixsell

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je svim dobitnicima na značajnim i vrijednim rezultatima, njihovim mentorima, roditeljima i ravnateljima škola. Poručio je dobitnicima da znanje iskoriste na najbolji način za osobni dobitak i dobitak njihovih obitelji i društva u cjelini.

„Ovo je put kojim trebaju težiti svi naši učenici u Hrvatskoj. Znanje je nešto što vam nitko ne može oduzeti i jedino što nosite sa sobom. Kad ste izvrsni i završite sve škole, onda vas nitko ne veže za jedno mjesto i možete odlaziti gdjegod želite“, istaknuo je ministar Fuchs.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać rekla je da je Oskar znanja najglamuroznija nagrada za učenike, djecu i „one koji će stasati i za 10 do 15 godina nositi važne i odlučujuće uloge u hrvatskom društvu“. Istaknula je da iza ovoga Oskara stoje mentori učenika, škola koja ih stimulira i cijeli sustav te je ta nagrada slika svega što se radilo u jednoj školskoj godini. „Budite ustrajni u onome što radite i uspjeh će sigurno biti zagarantiran“, poručila je dobitnicima ravnateljica AZOO-a.

Uime Hrvatske zajednice županija župan Ličko-senjski Ernest Petry kazao je dobitnicima da su budućnost u koju i dalje treba ulagati.

13.06.2023., Zagreb – Dodjela nagrada Oskar znanja najboljim hrvatskim učenicima za 2023. godinu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje foto: Igor Šoban/Pixsell

U svečanom program dodjele predstavili su se neki od dobitnika, Stella Čolo, učenica 4. razreda Gimnazije Franje Petrića iz Zadra, državna i međunarodna prvakinja na natjecanjima iz matematike, dobitnica 8 Oskara znanja, Noa Jambrović, učenik 4. razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, pobjednik državnog Natjecanje iz talijanskog jezika, Lorena Pihir, učenica 8. razreda Osnovne škole Sveta Nedjelja, pobjednica državnog Natjecanja iz francuskoga jezika, Klara Bošković, pobjednica Natjecanja iz španjolskog jezika, učenica 4. razreda Prve riječke hrvatske gimnazije iz Rijeka i Noa Crnić,učenik 2. razreda Prirodoslovne i grafičke škole iz Rijeke, koji je i ove godine svojim istraživačkim radom „DNK kao medij za pohranu podataka“ pobijedio na natjecanju Opisujemo sustave.

13.06.2023., Zagreb – Dodjela nagrada Oskar znanja najboljim hrvatskim učenicima za 2023. godinu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. foto: Igor Šoban/Pixsell

U programu su sudjelovali i nastupali učenici pobjednici glazbenih natjecanja i smotri. Nastupio je Pjevački zbor OŠ Izidora Kršnjavoga iz Zagreba, koji je svoju nagradu zaslužili pobjedom na natjecanju školskih zborova na 66. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu i Leonardo Mirković, učenik 2. razreda Glazbene škola Blagoja Berse u Zagrebu, dobitnik nagrade Oskar znanja za osvojeno prvo mjesto i prvu nagradu na 61. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Nastupili su i učenici čiji su nastupi osvojili najviše simpatija povjerenstva i publike na Smotri LiDraNo Pavle Galić, učenik 7. razreda I. osnovne škole Bjelovar, Gabrijela Perišić, učenica 3. razreda II. zagrebačke gimnazije i klapa Maestral iz Osnovne škole Visoka iz Splita, najbolja školska na Smotri dječjih klapa.

13.06.2023., Zagreb – Dodjela nagrada Oskar znanja najboljim hrvatskim učenicima za 2023. godinu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.foto: Igor Šoban/Pixsell

Dodjelu nagrade Oskar znanja organizirali su Agencija za odgoj i obrazovanje uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice županija.

Ove godine skulpturu Oskar znanja kreirali su i izradili djeca, mladi i djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.