Objave / 20. svibnja 2024.

Na državnom Natjecanju iz geografije u Vodicama sudjelovalo je 177 najuspješnijih učenika  

31. državno Natjecanje iz geografije održano je od 13. do 15. svibnja 2024. u Vodicama, a provedeno je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskoga geografskog društva. Škola domaćin ovogodišnjega državnog Natjecanja bila je Osnovna škola Vodice čiji su učenici pripremili prigodni program na otvaranju i zatvaranju Natjecanja. Na otvaranju natjecanja sudionicima su se obratili ravnateljica OŠ Vodice Ivana Mikulandra, gradonačelnik Grada Vodica Ante Cukrov i predsjednik Hrvatskoga geografskog društva i predsjednik Državnog povjerenstva za Natjecanje iz geografije doc. dr. sc. Mladen Maradin.

Cilj je Natjecanja iz geografije kod učenika razvijati interes za pojave i procese u geografskom prostoru, poticati razvoj prostornog zora i prostorne inteligencije te pridonositi afirmaciji izvrsnosti u području geografske pismenosti te kritičkom i kreativnom mišljenju o prostornim problemima i mogućim rješenjima.

Natjecanje iz geografije je u 2023./2024. školskoj godini provedeno na školskoj razini 25. siječnja i na njemu je sudjelovalo 11 948 učenika. Na županijskoj razini natjecanja održanoj 22. ožujka sudjelovalo je 2521 učenika, a na državno Natjecanje pozvano je 177 najuspješnijih učenika i 123 mentora iz 19 županija i Grada Zagreba. Učenici su se natjecali u 10 kategorija (5., 6., 7., i 8. razred osnovne škole, 1., 2., 3. i 4. razred gimnazije te A i B kategorija za srednje strukovne i umjetničke škole).

U utorak, 14. svibnja učenici su rješavali istraživački rad, kojim se provjerava usvojenost i primjena geografskih znanja i vještina, nakon čega su učenici i mentori uz stručno vođenje koje je organizirala škola domaćin posjetili Grad Šibenik i tvrđave Sv. Ivan i Barone. U srijedu, 15. svibnja učenici su rješavali ispit. Nakon bodovanja ispita, objavljeni su privremeni rezultati te je učenicima omogućen uvid u istraživačke radove i ispite, a oni učenici koji su smatrali da njihovi odgovori nisu ispravno vrednovani mogli su podnijeti žalbu Državnom povjerenstvu u roku od 30 minuta nakon obavljenog uvida u zadatke. Prvo mjesto (državni prvaci) u svojoj kategoriji osvojilo je 13 učenika iz pet županija i Grada Zagreba, drugo mjesto osvojilo je sedam učenika, a treće 12 učenika.

Članovi Državnoga povjerenstva čestitaju svim natjecateljima i njihovim mentorima na postignutim rezultatima i zahvaljuju školi domaćinu natjecanja OŠ Vodice na pomoći u organizaciji državnog Natjecanja iz geografije! Rezultati natjecanja dostupni su na poveznici