Objave / 26. studenoga 2019.

Mladi su izloženi velikim izazovima i stresu: briga o njihovu mentalnom zdravlju je prioritet

U Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” 22. studenoga 2019. otvoren je 4. znanstveno-stručni simpozij “Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te!” na kojem su ugledni stručnjaci i znanstvenici iz područja medicine, psihologije i metodologije rada te brojni nastavnici i učitelji zanimljivim predavanjima dali svoj doprinos i smjernice kako pomoći mladim ljudima i zaštititi ih od stresa i sagorijevanja te kako educirati i osposobiti nastavno i zdravstveno osoblje, ali i roditelje i djecu da se suoče s ovim ozbiljnim problemom.

U pozdravnom govoru sudionicima se obratila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać koja je naglasila da je pred učenicima veliki izazov i odgovornost savršenoga uspjeha koji je često percipiran kroz odgoj roditelja. – Važno je da nastavnici i razrednici koji su najviše s učenicima što ranije prepoznaju simptome stresa te pomognu. Neophodna je stalna edukacija učitelja i nastavnika kroz radionice s psiholozima koji bi ih upućivali, stoga je ovaj skup jako važan – istaknula je dr. sc. Dubravka Brezak Stamać.

Otvorenju Simpozija i na zanimljivim predavanjima prisustvovali su i doc. dr. sc. Olivera Majić, izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Ivan Ćelić, saborski zastupnik i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, prim. dr. sc. Iva Pejnović-Franelić, izaslanica Ministra zdravstva Republike Hrvatske i dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba

– Ono što smatramo prioritetnim upravo je mentalno zdravlje mladih kao javnozdravstveni problem koji u vremenu koje dolazi zauzima sve važnije mjesto. Želja nam je što šire educirati i osposobiti ljude da se suoče s ovim ozbiljnim problemom. Želja nam je upoznati i roditelje i obrazovne i odgojne radnike, ali u isto vrijeme i mlade ljude s načinom suočavanja i prevladavanja problema. Stres i sagorijevanje, što je i vodeća tema Simpozija, produkti su novog, suvremenog svijeta i tražimo odgovore i ono što smo kao zajednica dužni napraviti jest prevenirati i na terapijski način adekvatno poduprijeti mlade ljude i omogućiti im siguran i zdrav rast te uključivanje u zajednicu kao važne sudionike i nositelje budućnosti – zaključio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i predsjednik znanstvenog odbora.

Stručni Simpozij se održavao u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Doma zdravlja Zagreb – Zapad i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC, a u suorganizaciji sa Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.