Projekti / 16. studenoga 2020.

Održan sastanak mreže suradnika projekta Intelektualna prava u obrazovanju

Ured za intelektualno vlasništvo Europske Unije EUIPO, nositelj projekta “Intelektualna prava u obrazovanju 2021–2025” (IP in Education 2021-2025), organizirao je 6. studenoga 2020. sastanak nacionalnih suradnika u projektu. Sastanak se održao u aplikaciji ZOOM te je okupio više od 70  predstavnika država članica Europske Unije.

Na sastanku su predstavljeni Agenda za digitalno obrazovanje Europske komisije te Rezolucija o digitalnome obrazovanju Europskoga parlamenta, dokumenti koji su ključni u daljnjem razvoju digitalnoga obrazovanja na razini Europske Unije. Prioritetna područja razvoja su promicanje i unaprjeđivanje digitalne pismenosti u odgoju i obrazovanju, ažuriranje okvira digitalnih kompetencija, uvođenje europske potvrde digitalnih vještina, uvođenje programa digitalnog stažiranja te poticanje sudjelovanja žena u STEM području.

U uvjetima pandemije covida-19 te sve zastupljenije nastave online, pitanje intelektualnih prava u obrazovanju te korištenja materijala zaštićenih autorskim pravom u svrhu poučavanja i učenja, postalo je sve važnije, kao i potreba za pronalaženjem održivih rješenja. U okviru projekta izradit će se smjernice za ispravno korištenje materijala zaštićenih intelektualnim pravom, organizirat će se edukacije za učitelje na svim razinama obrazovanja, posjeti školama i sveučilištima te aktivnosti diseminacije, okrugli stolovi i konferencije za sve dionike u obrazovanju.

Na sastanku je kao predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje sudjelovala Renata Ozorlić Dominić, viša savjetnica za međunarodnu suradnju.