Objave / 15. listopada 2021.

Međunarodna konferenciju o poticanju čitanja

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je u 12. listopada 2021. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici međunarodnu konferenciju o poticanju čitanja „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“ istaknuvši da se njome tema poticanja čitanja želi staviti u središte stručne pozornosti. Obilježavanju Godine čitanja pridružila se i Agencija za odgoj i obrazovanje koja kroz stručna usavršavanja odgojno-odgojno-obrazovnih radnika potiče na afirmaciju čitanja, usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja.

Ministarstvo kulture i medija već godinama kroz svoje aktivnosti potiče knjigu i čitanje te sve one koji sudjeluju u lancu stvaranja knjige – od onih koji pišu, produciraju i distribuiraju do onih koji omogućuju tiskanje, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Ministrica je ocijenila da je u pandemijsko vrijeme stvoren poticaj za osobno čitanje pa je upravo ova godinu proglašena Godinom čitanja.

Afirmaciju čitanja, naglasila je, potiču na različite načine – od medijske kampanje preko poticanja na čitanje kod mladih i djece.

To pomaže da se stvore aktivni građani, koji će sudjelovati u svim društvenim procesima. Nastojali smo u promociju čitanja uključiti sve one koji se bave različitim kreativnim sadržajima, rekla je Obuljen Koržinek i dodala da će oni kroz poticanje čitanja postići svoje komplementarne ciljeve. Naglasila je da je Ministarstvo ove godine za knjigu i čitanja izdvojilo oko 100 milijuna kuna.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać istaknula je da su ciljevi konferencije afirmacija kulture čitanja u izazovima današnjice, kao što su pad interesa za knjigu i čitanje, novi načini čitanja u digitalnom okruženju, nedostatna kompetencija pismenosti, usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja.

Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture i medija ocijenila je da čitanje, s obzirom na to da je jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.

Na konferenciji su sudjelovali međunarodni stručnjaci za područje poticanja čitanja, međunarodni i hrvatski znanstvenici, među kojima su i direktorica Centra za disleksiju, divergentna učenja i društvenu/socijalnu pravdu Sveučilišta UCLA (SAD) Maryanne Wolf, profesor emeritus Studija za knjigu i digitalne medije Sveučilišta Leiden (Nizozemska) Adriaan van der Weel te direktorica za programe i projekte u Zakladi za poticanje čitanja u Meinzu (Njemačka) Sabine Uehlein.

Na konferenciji su sudjelovali i redovita profesorica i predstojnica Katedre za slovenski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Anita Peti Stantić, redoviti profesor na Odsjeku za bibliotekarstvo, informacijske znanosti i znanost o knjizi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani (Slovenija) Miha Kovač te specijalist istraživač na Institutu za istraživanje obrazovanja u Varšavi, nacionalni projekt menadžer za PISA-u, PIRLS i TIMSS (Poljska) Joanna Kaźmierczak. (HINA)