Objave / 20. travnja 2021.

Obilježavanje Godine Marka Marulića započinje stručno-znanstvenim skupom u Splitu

Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu i Muzejom Grada Splita organizira 23. i 24. travnja 2021. godine stručno-znanstveni skup Marko Marulić, Judita (1501. – 1521. – 2021.).

Interdisciplinarni skup, kojim se želi istražiti važnost i utjecaj djela hrvatskoga klasika Marka Marulića na hrvatsku kulturu i hrvatski jezik, održat će se u pjesnikovu rodnom Splitu, u Muzeju Grada Splita. Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana. Ovim skupom započinje obilježavanje Godine Marka Marulića, koju je proglasio Hrvatski sabor povodom obilježavanja 500. godine tiskanja Judite Marka Marulića.

U pripremi i organizaciji stručno-znanstvenog skupa sudjelovali su znanstvenici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Katoličko-bogoslovnog fakulteta, Split, Hrvatskih studija, Zagreb, te Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Znanstvenici i umjetnici iz navedenih institucija u svojim će izlaganjima ukazati na društveni i povijesni kontekst Splita i Mletačke Republike početkom XVI. stoljeća, kada je Marulić napisao Juditu, a na skupu će biti govora o jeziku njegova epa i kazivani stihovi iz Judite.

O tome kako u nastavi hrvatskoga jezika i književnosti primijeniti suvremene interpretacije Marulićeve Judite te kako istražiti mogućnosti učeničke recepcije kanonskoga teksta izlagat će brojni učitelji i nastavnici hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Sudjelovanje na stručno-znanstvenom skupu prijavilo je više od 600 učitelja i nastavnika koji će program pratiti preko aplikacije ZOOM.

Skup će se prenositi uživo i na Youtube kanalu Agencije za odgoj i obrazovanje.

Program stručno-znanstvenog skupa i sažetke izlaganja objavljujemo u nastavku.

Program stručno-znanstvenog skupa Marko Marulić, Judita (1501. – 1521. – 2021.)

(pdf: 337,17 KB)

Preuzmi

Sažetci radova sa stručno-znanstvenog skupa Marko Marulić, Judita (1501. – 1521. – 2021.)

(pdf: 344,70 KB)

Preuzmi

Materijali za medije

(docx: 3,24 MB)

Preuzmi