Objave / 16. prosinca 2020.

U nastavi na daljinu važna je komunikacija s učenicima

Na online konferenciji “Aktualnosti u području zaštite djece u vrijeme COVID-19 epidemije”, koju je 15. prosinca 2020. organizirao Ured pravobraniteljice za djecu, zaključeno je da je korona kriza znatno utjecala na život djece i zbog toga ih treba dodatno zaštititi. Na konferenciji su sudjelovali istaknuti stručnjaci iz područja zaštite zdravlja, obrazovanja i institucionalne skrbi o djeci, među kojima i dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.  

Konferencija je u tri tematska bloka obuhvatila teme: Obrazovanje djece u vrijeme pandemije, Mentalno zdravlje djece u vrijeme pandemije; Djeca u institucijama u vrijeme pandemije. 

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je kako se društvo ne smije pomiriti s tim da neka djeca ne mogu ostvariti pravo na obrazovanje u vrijeme pandemije COVID-19 samo zato što im roditelji ne mogu priuštiti internetsku vezu i računalo ili zato što djeca s teškoćama u razvoju ne mogu dobiti podršku u obrazovanju na daljinu.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. istaknula je da je za djecu mlađe dobi važniji fizički boravak u školi, jer se nastava na daljinu za njih pokazala manje primjerenim rješenjem nego kod adolescenata. Veliki  izazov je osigurati primjereno školovanje djece i mladih s teškoćama u razvoju, kazala je I. Pavić Šimić, s obzirom na to da oni najčešće ne mogu biti sami kod kuće i samostalno učiti te da je nužna interakcija obrazovanja i terapijskog procesa, a potrebna im je i podrška pomoćnika u nastavi. Naučene lekcije iz prvog vala epidemije rezultirale su kvalitetnijom pripremom za novu školsku godinu i opremanjem odgojno-obrazovnih ustanova dodatnim didaktičkim materijalima i odgovarajućom drugom opremom za učenike s teškoćama u razvoju, kao i pravovremenim angažiranjem i osiguranjem financiranja pomoćnika u nastavi, naglasio je Darko Tot, načelnik Sektora za zajedničke poslove i programe u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać istaknula je da se nastava na daljinu nametnula kao jedina mogućnost da se nastava održi u uvjetima pandemije. Agencija je od 13. ožujka 2020., kada su sve škole u Republici Hrvatskoj prešle na rad s nastavom na daljinu, bila aktivno uključena na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja. Podrška viših savjetnika Agencije bila je vidljiva kroz savjetodavnu i stručnu podršku nastavnicima, ravnateljima i roditeljima, kao i uključivanjem savjetnika u snimanje video-lekcija.  S novom školskom godinom 2020/2021. viši savjetnici aktivno su uključeni u proces snimanja „Škola na Trećem“, kroz praćenje scenarija snimanja i izradu digitalnih sadržaja. U provođenju nastave na daljinu, bez obzira je li riječ o model B ili C, mijenja se tradicionalni način poučavanja. Važno je da postoji komunikacija s učenicima u nastavi na daljinu, i da bude dinamična, bez obzira je li riječ o nastavi u sinkronom modelu (u realnom vremenu) ili je riječ o asinkronim video-lekcijama koje su unaprijed priređene. Pokazalo se u praksi u školama, što su đaci mlađi, teže je komunicirati kroz diskusijske grupe. Što su đaci stariji, samostalniji su, kako u svakodnevnom životu, tako i u učenju. Most u komunikaciji kod učenika nižih razreda s učiteljima su i dalje roditelji. Nastava na daljinu, zaključila je svoje izlaganje Brezak Stamać, jednako je zahtjevna u pripremi i organizaciji i za nastavnike i za ravnatelje.