Objave / 15. prosinca 2019.

Kako spriječiti seksualno uznemiravanje i zlostavljanje nad djecom u sportu?

U prostoru Preporodne dvorane Narodnog doma u Opatičkoj ulici u organizaciji Središnjega državnog ureda za šport, održana je 13. prosinca 2019. Konferencija u okviru kampanje Vijeća Europe “Start to talk” – Kako spriječiti seksualno uznemiravanje i zlostavljanje nad djecom u športu?

Cilj ove inicijative, čiji je potpisnik i Republika Hrvatska, jest suzbijanje svih oblika nasilja, neprimjerenog ponašanja i uznemiravanja mladih sportaša i podizanje razine osviještenosti o pojavama seksualnog nasilja u sportu.

Prema rezultatima istraživanja u sportu je seksualno uznemiravanje prisutno od 3% do 52% slučajeva, a seksualno zlostavljanje od 0,2% do 9,7% (Parent I Fortier , 2017).

Konferenciju je pozdravnim govorom otvorio Stanislas Frossard, izvršni director EPAS-a, Vijeća Europe koji je naglasio smjernice kampanje. Portresno svjedočanstvo iznijela je Gloria Viseras, bivša olimpijka, žrtva višegodišnjega seksualnog zlostavljanja, a sada aktivistica u kampanji.

Predavači su bili Marlena Jukić, hrvatska predstavnica odbora Lanzarote, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Zrinka Greblo Jurakić, docentica na Odsjeku za psihologiju Hrvatskih studija I Marija Crnković iz Poliklinike za zaštitu djecei mladih. Na panel-raspravi u drugom dijelu konferencije sudjelovali su stručnjaci iz raznih područja važnih za prevenciju i rješavanje ovog problema: Silvija Stanić iz Udruge Korak po korak, koordinatorica ženske sobe dr. sc. Maja Mamula, Hana Hrpka iz Hrabrog telefona, Morana Palikovć Gruden, predsjednica komisije za ravnopravnost spolova u sportu, Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Klaudia Miloš Lončar, glavna sportska inspektorica, dr. sc. Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mladež i drugi.

Kao najvažniji zaključci izdvojeni su: nužnost šire edukacije i provedba prevencijskih programa, senzibilizacija roditelja, sportaša, trenera i cijele zajednice na rano prepoznavanje znakova seksualnog zlostavljanja, intersektorska suradnja ministarstava, protokol za provođenje mjera da bi se rizici takvih pojava za djecu i mlade sveli na najmanju moguću mjeru.

Kao predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje na konferenciji je sudjelovala viša savjetnica Jasmina Hamer.