Izvannastavne aktivnosti / 18. siječnja 2012.

Redatelj Mario Kovač vodi stručno usavršavanje Kazalište za mlade – kazalište s mladima

kazaliste1_mStručni skup Kazalište za mlade – kazalište s mladima kojeg je organizirala viša savjetnica za izvannastavne aktivnosti Agencije za odgoj i obrazovanje Maja Zrnčić održan je 4. i 5. siječnja 2012. u Gimnaziji Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

Nakon vrlo uspješnog dvogodišnjeg modularnog stručnog usavršavanja sa sličnom temom, koji je vodila Snježana Banović, izv. prof. na Akademiji dramske umjetnosti, zbog velikog zanimanja učitelja i nastavnika nastavili smo s modularnim stručnim usavršavanjem koje se u ovom području  pokazalo izuzetno učinkovitim. Učitelji i nastavnici imat će priliku sudjelovati na šest međusobno povezanih modula, u ukupnom trajanju od 84 sata, koje će voditi Mario Kovač, kazališni redatelj.

U prvom modulu Mario Kovač održao je predavanje Dramska pedagogija i njezini osnovni ciljevi i metode i nekoliko radionica (vježbe snalaženja u scenskom vremenu i prostoru; kreiranje scenskog lika i odnosi između više likova; pozicija učenika u nastavnom procesu; timski rad i kako ga poticati).

kazaliste2_mTeme modula sastavljene su na osnovi evaluacije sa stručnih skupova u području izvannastavnih aktivnosti: 2. modul: Dramski žanrovi u kazalištu za djecu i mlade; 3. modul: Lutka kao medij u predstavama za djecu i mlade; 4. modul: Dramatizacija proznog predloška u dramski oblik; 5 .modul: Proces dramskog rada sa djecom – od ideje do predstave; 6. modul: Alternativne metode dramske pedagogije, iskustva suvremenog kazališta.   

Na stručnom skupu sudjelovalo je 30 sudionika iz sedam županija. Ocjene skupa bile su odlične, a zbog velikog zanimanja broj sudionika za drugi modu povećan je na 42 .