Izvannastavne aktivnosti / 3. svibnja 2021.

Finale 12. sezone Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja „Čitanjem do zvijezda“

U školskoj godini 20./21. u kojoj je počela 12. sezona Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja „Čitanjem do zvijezda“ čitanju odabranih djela pod tematskim nazivom   „U svijetu knjiga“ odazvalo se više od 1500 učenika i mentora iz 198 osnovnih škola diljem Republike Hrvatske te osnovnih škola u Vojvodini u Republici Srbiji, koje pohađaju učenici pripadnici hrvatske nacionalne manjine.

Tijekom školske godine natjecatelji su sa svojim mentorima iščitavali sljedeće knjige:

Matilda / Roald Dahl

Miris knjige / Jadranka Klepac

Demon školske knjižnice / Morea Banićević

Tom Gates : Svjetski dan knjige – najbolji u povijesti (dosad) / Liz Pichon

Projekt se osim poticanja čitanja i promicanja kulture čitanja zalaže za poticanje čitanja s razumijevanjem, kritičkog čitanje, istraživačkog učenja, međupredmetnog učenja, poticanje informacijske i čitalačke pismenosti te kreativnosti.

77 škola plasiralo se na (među)nacionalnu završnicu natjecanja u kategoriji kviz znanja i kategoriji kreativni uradak.

Zbog epidemiološke situacije u zemlji natjecanje je prvi puta održano online putem aplikacije Microsoft Teams odnosno kviz znanja je izrađen u programu Microsoft Forms.

Završnica projekta održat će se 10. i 11. svibnja 2021. godine.

Velika pohvala svim čitateljima koji su sudjelovanjem u natjecanju „Čitanjem do zvijezda“ dali doprinos i podršku inicijativi Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.