Objave / 29. listopada 2019.

Istraživanje kreativnosti i inovativnosti u obrazovanju darovitih

I. tematska ECHA konferencija Istraživanje kreativnosti i inovativnosti u obrazovanju darovitih: socijalna, individualna i obrazovna perspektiva, održana je od 16. do 18. listopada 2019. u Dubrovniku pod visokim pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske. Konferenciju su zajednički organizirali European Council of High Ability i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, a velika podrška organizatorima bili su i savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje. Uz velik broj svjetski poznatih znanstvenika u području kreativnosti i darovitosti te predavača iz svih krajeva svijeta, od Afrike, Azije, Kanade, Sjeverne, Srednje i Južne Amerike do Europe, izlagali su te održavali radionice i hrvatski znanstvenici i stručnjaci zaposleni u dječjim vrtićima i školama.

Na konferenciji je sudjelovalo oko 180 sudionika iz Hrvatske i svijeta.

Program je bio izuzetno bogat i zanimljiv, sastojao se od plenarnih predavanja, kratkih izlaganja, poster-prezentacija, panel-rasprava i radionica. Dr. sc. Zorana Ivčević Pringle, diplomantica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, direktorica Laboratorija za kreativnost i emocije u Yale centru za emocionalnu inteligenciju, održala je izuzetno zanimljivo plenarno predavanje o kreativnosti, emocijama i samoregulaciji. Plenarno predavanje dr. sc. Jonathana Pluckera sa Sveučilišta John Hopkins bilo je usmjereno na poticanje kreativnosti učenika, prezentirane su ključne smjernice za razvoj kreativnosti u obrazovnom okruženju i istaknut je značaj socijalnih interakcija za poticanje kreativnosti. Dr. sc. Vlad Glaveănu, rumunjski znanstvenik, pročelnik Odjela za psihologiju i profesionalno savjetovanje na ženevskom sveučilištu Webster, održao je plenarno predavanje o sociokulturalnom utjecaju na razvoj kreativnosti, na vrlo slikovit i inovativan način objašnjavajući utjecaj interakcija, različitih perspektiva i socijalnih uloga na kreativnost pojedinca. Dane su praktične preporuke za poticanje razvoja kreativnosti učenika.

Konferenciju su medijski popratili učenici Prve školske televizije iz Varaždina koji su sudjelovali i u radu IV. europskog samita mladih koji se održavao u isto vrijeme u Dubrovniku.

Savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje za stručne suradnike psihologe i nastavnike psihologije Vesna Ivasović bila je članica Organizacijskog odbora, čiji je predsjednik bio doc. dr. sc. Željko Rački s osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Josip Juraj Strossmayer. Savjetnik Agencije Miroslav Mićanović bio je počasni član predsjednik konferencije (Honorary Chair of the Conference) zajedno s Davorkom Parmač, ravnateljicom OŠ Rivarela i tajnicom Škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, koja se nalazi u Katalogu natjecanja i smotri AZOO-a. Poziv na konferenciju svojevrsno je priznanje Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, koja je 2017. godine dobila posebno priznanje i postala „Europska točka darovitosti“ (European Talent Point), kao jedna od 350 članica iz 39 europskih zemalja, odnosno 19 europskih centara (European Talent Centres).

Sasvim sigurno ova Konferencija omogućila je unaprjeđenje znanja i vještina odgojno-obrazovnih radnika te drugih stručnjaka i znanstvenika koji se bave područjem kreativnosti, inovativnosti i darovitosti, dovela je do međusobnog povezivanja, razmjene iskustava i planiranja zajedničkih projekata i istraživanja u posebnom ozračju grada Dubrovnika koji je Lord Byron nazvao biserom Jadrana.