Objave / 10. travnja 2021.

Hrvatski sabor donio Odluku o proglašenju 2021. Godinom Marka Marulića

Povodom obilježavanja 500. godine tiskanja Judite Marka Marulića, a na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje i Društva profesora hrvatskoga jezika, Hrvatski sabor donio je 9. travnja 2021. godine Odluku o proglašenju 2021. Godinom Marka Marulića. Nizom znanstvenih i kulturnih događanja obilježavat će se od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. godine. To je datum kada je pjesnik Marko Marulić potpisao završetak epa, prvoga potpisanog autorskog djela na hrvatskom jeziku.

Agencija za odgoj i obrazovanje će u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje,  Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu, Muzejom Grada Splita organizirati Stručno-znanstveni skup Marko Marulić, Judita (1501. – 1521. – 2021.). Skup je dobio visoko  pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, a održat će se u Splitu 23. i 24. travnja 2021. godine.

Svrha je skupa istražiti važnost i utjecaj djela hrvatskoga klasika Marka Marulića na suvremenu hrvatsku kulturu i hrvatski jezik, primijeniti kanonske i suvremene interpretacije Marulićeve Judite u nastavi hrvatskoga jezika i književnosti te istražiti mogućnosti učeničke recepcije kanonskoga teksta. U pripremi, organizaciji i radu stručno-znanstvenog skupa interdisciplinarnoga karaktera sudjelovat će znanstvenici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Katoličko-bogoslovnog fakulteta, Split, Hrvatskih studija Zagreb te Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Skup će biti otvoren uživo, ali će ga učitelji i nastavnici pratiti online.  

Ove se godine obilježava 500. godina tiskanja Marulićeve Judite, prve autorske knjige na hrvatskom jeziku, koja je Maruliću priskrbila epitet Oca hrvatske književnosti. Judita je prvi umjetnički ep u hrvatskoj književnosti napisan 1501. na starohrvatskom čakavskom jeziku u dvostruko rimovanim dvanaestercima, a objavljena je u Veneciji 1521. godine. Za Marulićeva života doživjela čak tri izdanja u 18 mjeseci i kao takva svjedoči o značajnome mjestu hrvatske kulture u europskim okvirima.