Objave / 23. kolovoza 2021.

Hrvatski jezik, kultura, identitet i obrazovanje pripadnika hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu

Stručni skup, četverodnevna edukacija učitelja hrvatskoga jezika koji rade s učenicima pripadnika hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, svečano je otvoren u kongresnom centru Hotela Valamar President u Dubrovniku 23. kolovoza 2021. godine.  Stručnu edukaciju organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na skupu sudjeluje 32 učitelja iz Mađarske, Srbije i Rumunjske te još toliko učitelja iz navedenih zemalja stručni skup prati online. Riječ je o učiteljima predmetne nastave koji podučavaju na hrvatskom jeziku u školama, u mjestima gdje su Hrvati nacionalna manjina.

Na svečanom otvaranju skupa sudionicima su se obratili: državni tajnik  Ivica Šušak, u ime ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, dr. sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnika, Žaklina Marević, savjetnica župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića i dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje koja je svečano i otvorila skup.  

Svi govornici istaknuli su važnost da naša djeca i mladi koji žive izvan domovine očuvaju i razviju svoj hrvatski identitet i osnaže povezanost s hrvatskim jezikom, kulturom i domovinom.  

– U ime Agencije za odgoj i obrazovanje pozdravljam sve sudionike skupa. Dubrovnik je odabran kao mjesto susreta jer je on za hrvatsku kulturu mjesto kulturnog identiteta poput Venecije za Italiju,  Atene za antičku kulturu. Jezik je ono po čemu te prepoznaju, ono po čemu ćeš biti, kazao je Petar Preradović – istaknula je ravnateljica Agencije referirajući se na pomno odabran program skupa. Posebno se zahvalila suradnicama, višim savjetnicama u Agenciji: Gei Cetinić, Lorandi Miletić, Renati Ozorlić-Dominić i Barbari Beronja na pripremi i organizaciji stručnoga skupa.    

Republika Hrvatska kroz međusektorsku suradnju Ministarstva znanosti i obrazovanja, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Agencije za odgoj i obrazovanje kontinuirano osigurava različite oblike podrške učiteljima koji organiziraju nastavu hrvatskoga jezika u sustavima odgoja i obrazovanja država u kojima Hrvati imaju status nacionalne manjine, istaknuo je državni tajnik MZO-a Ivica Šušak. -Nastava hrvatskoga jezika i kulture, osim jezikoslovlja, uključuje i stjecanje znanja o Hrvatskoj i njezinoj kulturi Istodobno je učenje hrvatskoga jezika i kulture sredstvo uspješnije interkulturalne komunikacije i razumijevanja u sredinama u kojima žive pripadnici hrvatske manjine – naglasio je državni tajnik MZO-a Ivica Šušak.

Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu iz Središnjeg državnog ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, izrazio je zadovoljstvo međusektorskom suradnjom institucija na očuvanju i unaprjeđenju učenja hrvatskoga jezika u inozemstvu, te naglasio da će nastaviti graditi i razvijati sustav podučavanja djece pripadnika hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu. 

Nadahnutom izvedbom ulomaka iz monodrame „Govorite li hrvatski“ Joško Ševo, glumac i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti, oduševio je  goste i učitelje na otvaranju skupa govoreći stihove nekih od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca.

U naredna četiri dana učitelji sudionici skupa će kroz stručna predavanja i radionice imati priliku unaprijediti znanje hrvatskoga jezika, obogatiti spoznaja o hrvatskom jeziku i kulturi te ojačati kompetencije za rad s učenicima. Teme skupa su vezane uz jezik i književnost, povijest te kulturnu i prirodnu baštinu Dubrovnika i okolice. Predavači i voditelji radionica su znanstvenici, akademici, ravnateljica i savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje te nastavnici praktičari. Plenarno predavanje prvoga dana skupa održala je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje s temom Pjesnici renesansnog Dubrovnika.

U naredna tri dana plenarna predavanja i radionice su:

  • Iz povijesti hrvatskoga jezika: čakavski hrvatski književni jezik, štokavski hrvatski književni jezik i kajkavski hrvatski književni jezik, dr. sc. Marijana Horvat, Institut za jezik i jezikoslovlje, dr. sc. Marijana Horvat, Institut za jezik i jezikoslovlje
  • Funkcionalni stilovi hrvatskoga jezika, dr. sc. Marijana Horvat, Institut za jezik i jezikoslovlje
  • Diplomacija Dubrovačke Republike, dr. sc. Lovro Kunčević, HAZU, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku.
  • Pravni poredak i državne institucije Dubrovačke Republike: poruke o tradiciji i identitetu, akademkinja Nella Lonza, HAZU, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku 
  • Migracijski tijekovi u hrvatskom narodu, doc. dr. sc. Tado Jurić, Hrvatsko katoličko sveučilište
  • Florističke i vegetacijske značajke Dubrovnika i okolice, prof. dr. sc. Nenad Jasprica, Institut za more i priobalje
  • Glagoljica i njezini baštinici, Barbara Beronja, prof., viša savjetnica za hrvatski jezik, Agencija za odgoj i obrazovanje 
  • Povijest i legende puka hrvatskoga, Loranda Miletić, prof. viša savjetnica za povijest, Agencija za odgoj i obrazovanje  
  • Dubrovački govor u Držića i danas, Nikolina Kuraica, prof, Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.