Objave / 20. prosinca 2023.

Holokaust kao polazna točka: Učimo kako živjeti u budućnosti s iskustvom koje imamo

Memorial de la Shoah organizirao je za učitelje i nastavnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, te predstavnike obrazovnih institucija, seminar Holokaust kao početna točka. Seminar je održan od 4. do 6. prosinca 2023. godine u Parizu. Polazeći od povijesti holokausta kao zajedničkog nasljeđa i naglašavajući lokalnu povijest, na seminaru se raspravljalo kako stvoriti prostor za dijalog među susjednim europskim zemljama s različitim nacionalnim narativima povezanima s Drugim svjetskim ratom i aktualnim društvenim događanjima, te kako na znanstven i stručan način educirati mlađe naraštaje o osjetljivim povijesnim pitanjima.

Vodeća institucija u Europi u području poučavanja i učenja o holokaustu Memorial de la Shoah trodnevno je stručno usavršavanje organizirala u suradnji s partnerskim institucijama iz zemalja sudionica: Agencijom za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, Ministarstvom prosvete nauka i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Udruženjem nastavnika i profesora povijesti Bosne i Hercegovine. Na seminaru je sudjelovalo 40 učitelja i nastavnika raznih predmetnih područja i predstavnici obrazovnih institucija. Iz Hrvatske je sudjelovalo 9 učitelja koji su se istaknuli u svojim školama i sredinama u području učenja i poučavanja o holokaustu, Daria Kurtić, v. d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje i četvero viših savjetnika i Snježana Šincek, predstavnica hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Zajednički seminar nastao je iz potrebe da se odgovori na porast antisemitizma, teorija zavjera i lažnih vijesti, kazao je uvodno Bruno Boyer voditelj Odjela za međunarodnu suradnju Mémorial de la Shoah. – Holokaust kao polazište je program koji je razvio Mémorial de la Shoah 2015. godine, a koji se fokusira na seminare na regionalnoj razini za učitelje osnovnih i srednjih škola koji dolaze iz zemalja koje imaju izazovna i proturječna sjećanja– istaknuo je B. Boyer.

 S obzirom narazličite aspekte života i stradanja Židova u razdoblju prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata u nacističkoj Njemačkoj, višijevskoj Francuskoj i na području Balkana, učitelji i nastavnici upoznali su se s modernim pedagoškim pristupima poučavanja i učenja  te su usavršili vještine poučavanja primjereno dobi i predznanju učenika. Govoreći o pet povijesnih izazova povezanih s Drugim svjetskim ratom na Balkanu i potrebi dobrog poznavanja točnih povijesnih činjenica koje su temelji za razumijevanje holokausta i konteksta u kojem se dogodio  Tomislav Dulić, s Uppsala university u Švedskoj, podsjetio je učitelje i nastavnike na potrebu razvijanja kritičkog mišljenja kod učenika. Istaknuo je: „Morate učiti učenike da kritički razmišljaju jer će samo na taj način naučiti kritički čitati sve što im je na dohvat ruke.“ Na seminaru se raspravljalo i o suvremenim pedagoškim izazovima poput antisemitizma, rasizma, teorija zavjere i masovnih ubojstva.

Prisutni učitelji i savjetnici imali su priliku predstaviti što i kao rade u svojim zemljama u području učenja i poučavanja o holokaustu. Nacionalna koordinatorica za seminare Mémorial de la Shoah viša savjetnica za povijest Loranda Miletić, koja je jedna od idejnih začetnika ove suradnje, istaknula je da u godini hrvatskog predsjedanja IHRA-om Agencija za odgoj i obrazovanje nastavlja poboljšavati kvalitetu poučavanja i učenja o holokaustu i širiti mogućnosti sudjelovanja hrvatskih nastavnika u međunarodnim obukama vezanim za obrazovanje o holokaustu. Daria Kurtić, v. d. ravnatelja AZOO-a, naglasila je  da AZOO već 20 godina uspješno organizira domaće i međunarodne edukacije nastavnika o poučavanju i učenju o holokaustu. Sve to rezultiralo je, istaknule su, da se u hrvatskim školama stvorila mreža učitelja i nastavnika koji su jako dobro educirani i mogu na kvalitetan način poučavati u školama o temi holokausta i antisemitizma.

Suzana Jagić, učiteljica Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, govorila je o različitim oblicima i mogućnostima edukacije u Hrvatskoj i inozemstvu. Prisutnima je pokazala na koji način učitelji i nastavnici u Hrvatskoj uče i poučavaju o temama holokausta i antisemitizma na lokalnoj i državnoj razini. Pritom je istaknula stalnu podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Uz stručno vodstvo sudionici seminara posjetili su stalni postav Mémoriala de la Shoah u Parizu i područje tranzitnog logora i Memorijala u Drancyju.