Objave / 29. lipnja 2018.

Glazbeni i plesni prvaci nagrađeni Oskarom znanja

oskargl_mSvečanost dodjele priznanja Oskara znanja učenicima glazbenih i plesnih škola te studentima muzičkih akademija, koji su tijekom školske godine 2017./2018. osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa, kao i za njihove mentore, održana je u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 29. lipnja 2018. u Zagrebu.

Najznačajnijom nagradom i priznanjem u obrazovanju Oskarom znanja nagrađeno je 165 učenika i studenata, iznimnih mladih talenata te 81 mentor. Dodjelu Oskara znanja organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i  Hrvatskog sabora i u suorganizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice županija.

oskar_gl1_mOskare znanja nagrađenima su uručili ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj i predsjednik Hrvatske zajednice županija šibensko-kninski župan Goran Pauk. 

Akademija već četvrtu godinu zaredom u svojoj palači koja je hram znanosti, kulture i nacionalnog bića ugošćuje svečanost dodjele Oskara znanja u umjetničkom području, istaknuo je u pozdravnom govoru Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Podsjetio je na vrijeme osnutka Akademije kada je Josip Juraj Strossmayer postavio tezu da samo znanost, znanje i obrazovanje mogu Hrvatima osigurati mjesto u globalnom kompetitivnom svijetu, dok će kultura i umjetnost biti važni za očuvanje nacionalnog identiteta, što vrijedi i danas.

oskargl3_m-Danas kad imamo krizu duha i urušavanje sustava vrijednosti oni sustavi koji vrednuju prave vrijednosti uzmiču pred onima koji njeguju prividne vrijednosti. Društvo ima budućnost samo ako će vrednovati prave vrijednosti. Dobitnici Oskara znanja trebaju biti model i putokaz društvu. Treba raditi ono što su radili oni i njihovi mentori- kazao je akademik Kusić.

Dodjela Oskar znanja najvažniji je događaj u obrazovnom sustavu, svečanost kada se divimo i klanjamo znanju, kreativnosti i beskrajnom trudu najboljih učenika, mladih glazbenika i plesača, kazala je Jadranka Žarković-Pečenković. Zahvalila je mentorima učenika koji su ih brižno i savjesno pripremali za natjecanja, ravnateljima škola i roditeljima učenika. Nagrađeni učenici, poručila je, zalog su da će nam budućnost biti bolja.

oskargl2_m– Državni i međunarodni prvaci  predstavljaju uspješna i kreativna mlada bića koja svojim zanosom, strašću i genijalnošću pokazuju kako ići dalje – istaknula je Jadranka Žarković-Pečenković i pozvala učenika da slijede svoje srce, da u žaru natjecateljske borbe uvijek ostanu veliki i da nikada ne ponize protivnika.

Dodjelu Oskara znanja i ove je godine pomogla Hrvatska zajednica županija čiji je predsjednik Goran Pauk podsjetio na napore koje županije, zajedno s državom, ulazu u obrazovanje, posebno izgradnjom škola, stipendijama i subvencioniranjem prijevoza.

– Znamo koliko je vremena, entuzijazma, energije i unutarnje motivacije potrebno da bi se postigli uspjesi koji vi danas pokazujete. Poticanje izvrsnosti i pružanje mogućnosti svakome od vas dio su naše cjelovite kurikularne reforme – kazala je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj. Pred nama je, istaknula je, put razvoja ali nagrađeni su svijetli primjer kako se može.

oskargl4_mIzaslanica predsjednice Republike Renata Margaretić Urlić dobitnicima Oskara znanja poručila da na društvu daju nadu i služe kao ponos i nadahnuće te istaknula važnost umjetničkih škola kao kulturnih središta u njihovim sredinama.

U ime nagrađenih zahvalila je Dora Drašković, učenica I. razreda srednje Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje u Zagrebu.

oskargl6_mSkulpture Oskara znanja već niz izradili su učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom „August Šenoa“ iz Garešnice. Kreativni i vrijedni učenici navedenih škola već četvrtu godinu izrađuju skulpture.

U glazbenom dijelu nastupili su neki od nagrađenih učenika, sopranistica Katarina Jureša iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke, Eva Radić na violini, učenica Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba i flautistica Franziska Anna Fundelić iz Glazbene škole Zlatka Grgošević, Sesvete.

Dobitnici nagrada fotografije sa svečanih dodjela Oskara znanja mogu zatražiti od  Digitalnog Foto Studia IPIK, e-mail: ipik@ipik.hr, telefon: 01/4830-32301/4830-323 .

Nagrađeni učenici i mentori