Objave / 23. rujna 2022.

Europski dani kulturne baštine – stručni skup učitelja i nastavnika talijanske nacionalne manjine

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać 20. rujna 2022. godine posjetila je Rovinj i pozdravila sudionike državnoga stručnog skupa „Putovanje kroz povijest i povijest umjetnosti Istre i Kvarnera. Poznavanje teritorija povijesnog nasljeđa kao polazište za postizanje ishoda kurikuluma predmeta društveno-humanističkog područja“. Na skup su sudjelovali odgojitelji, učitelji i nastavnici društveno-humanističkog područja talijanske nacionalne manjine, a organiziran je povodom Europskih dana kulturne baštine.

Uoči otvaranja skupa, održan je radni sastanak s višim savjetnicama za talijansku nacionalnu manjinu Patriziom Pitacco i Gianfrancom Šuran i s predsjednikom izvršnog odbora Talijanske unije Marinom Corvom koji je zbog bolesti nazočio sastanku na daljini. Razgovaralo se o aktualnim temama u vezi s odgojem i obrazovanjem u školama na talijanskom jeziku i pismu, a posebno je bilo riječ o organizaciji Natjecanja iz talijanskoga jezika – materinskoga jezika koji se provodi treću godinu zaredom u organizaciji Agencije za odgoji i obrazovanje u partnerstvu s Talijanskom unijom.

Ravnateljica Dubravka Brezak Stamać se pritom sastala s predsjednicom rovinjske Talijanske zajednice „Pino Budicin“ Vivianom Benussi i s dogradonačelnikom Grada Rovinj  Davidom Modrušanom koji su posebno istaknuli rad i inicijative Zajednice Talijana u Rovinju te prikazali strategije zaštite i promocije talijanske nacionalne zajednice na području povijesnog nastajanja.