Objave / 9. svibnja 2022.

Edukacije za nastavnike koji nastavu provode na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Upravnoga odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije 7. svibnja 2022. održan je stručni skup odgojitelja, učitelja razredne nastave te učitelja i nastavnika predmetne nastave koji izvode nastavu na hrvatskome jeziku u Republici Srbiji. Stručni skup je upriličen u centru izvrsnosti Osječko-baranjske županije u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku.

Uvodnim riječima sudionicima stručnoga skupa obratila se ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Pozdravne riječi uputila je predsjednica Odbora za obrazovanje Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Margareta Uršal te ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej Kristek.


Gojkoć Mitić, Glas Slavonije

Ravnateljica Brezak Stamać je istaknula da je dolazak odgojitelja i nastanika iż Vojvodine, koji provode nastavu na materinskom hrvatskom jeziku u Republici Srbiji uzvratni posjet nakon dvije godine pandemije, kada smo se isto tako sastali s nastavnicima hrvatske zajednice u Subotici. Ovakve edukacije su iznimno važne jer je pravo na obrazovanje na materinskom jeziku u Republici Srbiji realizirano u pet osnovnih škola u Vojvodini, te se hrvatska zajednica s razlogom oslanja na stručna usavršavanja viših savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje kao mjerodavne insstitucije. .Župan Ivan Anušić naglasio je da Osječko-baranjska županija aktivno sudjeluje u hrvatskoj zajednici u Vojvodini, što je i projekt Vlade Rubublike Hrvatske. Margareta Uršar u svome je obraćanju posebno naglasila valjanost i važnost izvornih gvornika u kvalitenoj provedbi edukacija, što su i zamolili od Agencije za odgoj i obrazovanje preko Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.  

Na stručnom skupu sudjelovalo 35 odgojitelja, učiutelja i nastavnika predmetne nasatave iz Subotice koji izvode nastavu na hrvatskom jeziku prema dva modela: nastava u potpunosti na hrvatskom jeziku te nastava na srpskom jeziku s elementima hrvatskoga jezika i kulture.

Izv. prof. dr. sc. Vesna Budinski, s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, za učitelje i nastavnike predmetne nastave održala je predavanje pod nazivnom Hrvatski jezik – čitalačka pismenost u kurikulskom kontekstnu.  Igor Rukljač i  Biljana Petljak Zekić, viši savjetnici u Agenciji za odgoj i obrazovanje proveli su stručno-pedagošku radionicu Digitalno poučavanje u razrednoj nastavi, čiji su sudionici bili učitelji razredne nastave. Luja Zamečnik, viša savjetnica za predškolski odgoj održala je predavanje Refleksivni pristup i dokumentiranje odgojno-obrazovnog procesa u dječjem vrtiću za odgojitelje djece rane i predškolske dobi. Stručno-pedagošku radionicu Elementi Montessori pedagogije u inkluzivnom ranom i predškolskom odgoju i obrazovaniju za odgojitelje  koji rade u programima prema načelima Montessori pedagogije provela je Jelena Čaić, odgojiteljica  iz Dječjega vrtić Osijek.