Objave / 3. svibnja 2024.

Državno Natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada održano u Baški na otoku Krku

Državno Natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada održana je od 22. do 24. travnja 2024. u Baški na otoku Krku. Domaćini ovogodišnjeg državnoga natjecanja bili su Osnovna škola “Fran Krsto Frankopan” Krk – Područna škola Baška i Krčka biskupija. Natjecanje se provodilo u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i Glasa Koncila.

Ovogodišnje natjecanje održano je na temu Socijalni nauk Crkve. Na natjecanju je sudjelovalo 176 učenika iz osnovnih i srednjih škola u pratnji 44 mentora. Natjecanje je provedeno u tri kategorije: kategoriji osnovnih škola, kategoriji četverogodišnjih srednjih škola i kategoriji trogodišnjih srednjih škola.

izvor: IKA

Svečano otvorenje natjecanja održano je 23. travnja 2024. u Školskoj sportskoj dvorani Područne škole Baška uz glazbeni i scenski nastup sadašnjih i bivših učenika Škole. Okupljenim uzvanicima te sudionicima natjecanja obratili su se ravnatelj škole domaćina Serđo Samblić, načelnik Općine Baška Toni Juranić, predsjednik Državnog povjerenstva Tomislav Tomasić i krčki biskup mons. dr. sc. Ivica Petanjak.

Tomislav Tomasić sve je pozdravio u ime AZOO-a i Državnog povjerenstva. Objasnio je da se izborom teme Socijalni nauk Crkve htjelo upoznati s bogatstvom koje on nudi, kao i potaknuti na razvijanje socijalnih vještina i kompetencija: zajedništva, solidarnosti, empatije, brige za čovjeka i život, odnosno, odgovornosti u izgradnji boljeg i zdravijeg društva. Čestitao je svima na postignutom uspjehu plasiranja na državno natjecanje te zaželio daljnji uspjeh.

Biskup Petanjak izrazio je radost što je Krčka biskupija, nakon državnog natjecanja održanog 2015. godine u gradu Krku, ponovno domaćin tog događaja. Svim natjecateljima zaželio je Božji blagoslov i uspješno natjecanje, te da sakupe što više znanja.

Prvi dio natjecanja – test znanja, održan je 23. travnja godine u učionicama Škole. Drugi dio natjecanja – Milijunak, za prvih pet plasiranih ekipa, održan je 24. travnja u Školskoj sportskoj dvorani Područne škole Baška.

Prva mjesta osvojile su: OŠ Jure Kaštelan iz Zagreba, Gimnazija iz Nove Gradiške i Obrtnička škola Koprivnica. Druga mjesta osvojili su: OŠ Mato Lovrak iz Nove Gradiške, XV. gimnazija iz Zagreba i Srednja strukovna škola iz Vinkovaca. Treće plasirani bili su: OŠ Lasinja, I. gimnazija iz Zagreba i Srednja škola Vrbovec. Ekipama koje su osvojile prva tri mjesta kao i njihovim mentorima uručene su medalje i priznanja. Krčki biskup Ivica Petanjak čestitao je natjecateljima na postignutom uspjehu te ih obradovao viješću da će tri prve ekipe iz osnovnih i četverogodišnjih srednjih škola te pobjednička ekipa trogodišnjih srednjih škola biti nagrađena od Hrvatske biskupske konferencija besplatnim putovanjem u Rim.