Objave / 21. travnja 2022.

Državni stručni skup za nastavnike povijesti Hrvatska ratna mornarica u Domovinskom ratu

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Splitu se 19. i 20. travnja 2022. godine održao Državni stručni skup o Domovinskom ratu za učitelje i nastavnike povijesti, a ovogodišnja je tema bila Hrvatska ratna mornarica u Domovinskom ratu.

Kroz stručna predavanja istaknutih znanstvenika i povjesničara te svjedočenjem sudionika ratnih događanja, 70 učitelja i nastavnika imali su priliku upoznati se sa stanjem u Hrvatskoj početkom 1990-ih godina te steći znanja o osnivanju Hrvatske ratne mornarice i razvoju mornarice u Hrvatskoj sve do sada. Svoja stručna i životna iskustva predstavili su ljudi koji su stvarali HRM, znanstvenici i oni koji su bili svjedoci toga vremena.

Na otvaranju skupa u Hrvatskom pomorskom muzeju u tvrđavi Gripe sudionike su pozdravili: ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, koja je skup i otvorila, izaslanik ministra znanosti i obrazovanja prof. Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu Ljubomir Radić, prof. i Hrvoje Knežević, prof., viši savjetnik za povijest Agencije za odgoj i obrazovanje.

Agencija za odgoj i obrazovanje po 15-ti put organizira skup vezan uz tematiku Domovinskog rata, i svake godine u fokusu su nam bili druge teme i sadržaji vezani uz određene bitke, postrojbe, djelovanja, uvodno je naglasio viši savjetnik i organizator stručnoga usavršavanja. – Na skupu se nastoje obraditi teme sa znanstvenog stajališta, iskustva onih koji su u vojnim akcijama sudjelovali te učitelja i nastavnika koji primjerima dobre prakse prikazuju kako oni gradivo Domovinskog rata implementiraju u nastavi povijesti – kazao je H. Knežević.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać istaknula je u svom obraćanju da je skup posvećen Domovinskom ratu iznimno važan, jer pored stručnih predavača, nudi kulturu sjećanja na noviju hrvatsku povijest u kojoj se stvarala domovina.

Stručno usavršavanje za učitelje i nastavnike započelo je izlaganjima umirovljenih časnika HV-a. Stjepan Bernardić i Željko Seretinek pojasnili su prva organizirana borbena djelovanja HRM-a; bitku u splitskom i korčulanskom kanalu. Profesor Stjepan Lozo je u svom izlaganju opisao kronologiju degađanja te Vojno-mornarička djelovanja na Jadranu do proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 8. listopada 1991. godine.

Profesor Željko Primorac govorio je o perspektivi HRM-a u 21. stoljeću i ulozi HRM-a u sklopu NATO saveza. Profesor Matej Gabrilo, v.d. ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu je prikazao dokumentarni film pod nazivom Proizvodnja opreme i oružja za potrebe Hrvatske vojske u Brodosplitu 1991.-1995. Na kraju prvog dana sudionici skupa su uz stručno vodstvo obišli postav Hrvatskog pomorskog muzeja.

Drugi dan skupa je bio rezerviran za primjere dobre prakse u nastavi povijesti. Branka Teklić, prof. iz Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu, Igor Jovanović iz OŠ Veli vrh iz Pule i Toni Rajković iz OŠ Šestine sudionicima skupa su pokazali na koji način obrađuju sadržaje i teme o Hrvatskoj ratnoj mornarici u nastavi.  Svoju životnu priču i osobno svjedočanstvo o životu Admirala HRM-a Svete Letice iznio je Ante Letica, sin admirala Svete Letice.

Na kraju stručnoga skupa sudionici su posjetili Ratnu luku Lora u Splitu te uz stručno vodstvo časnika i mornara obišli brodove HRM-a usidrene u luci.