Objave / 1. listopada 2017.

Bolje spriječiti nego stradati

prometna1_mAgencija za odgoj i obrazovanje kroz svojih 150 godina tradicije bavi se odgojem i obrazovanjem nastojeći to dvoje pomiriti u harmoničnom odnosu. Unutar redovnih poslova viših savjetnika: edukacija učitelja i nastavnika, provođenje stručnih ispita, učeničkih natjecanja i smotri, uvida u napredovanje i nadzora rada učitelja i nastavnika, bavi se i ostalim poslovima. Jedan od tih poslova je prometna preventiva od vrtićke dobi do završetka srednje škole.

U zemljama EU posebna pozornost obraća se na smrtno stradalu djecu do četrnaest godina. Mogu stradati kao pješaci, putnici ili vozači. Kod nas su te statistike do 2010. godine bile su jako loše. Prosječno bi godišnje smrtno stradavalo 25 učenika. Na inicijativu AZOO-a 2009. godine izrađuje se Strategija prometne preventive u osnovnoj školi uz suradnju s MUP-om i HAK-om. Jedan od ciljeva strategije je udružiti i zbrojiti sva djelovanja u području prometne preventive uključujući aktivnosti institucija i civilnog društva u Republici Hrvatskoj. Kroz ispunjavanje toga cilja udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska održava tradicionalnu manifestaciju Program prometne kulture za najmlađe.

prometna2_mManifestacija je održana na parkiralištu Ministarstva znanosti i obrazovanja 29. rujna 2017. godine. Nazočni su bili: ministrica Blaženka Divjak, ravnateljica AZOO-a Jadranka Žarković-Pečenković, zamjenik ministrice Hrvoje Šlezak, državna tajnica Lidija Kralj, državni tajnik Momir Karin i drugi zaposlenici MZO-a i AZOO-a. Manifestacija je provedena u aktivnoj suradnji: PU zagrebačke uz potporu Ravnateljstva policije, Fakulteta prometnih znanosti, Hrvatskoga Crvenog križa, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskog centra za razminiranje.

prometna3_mCilj ove aktivnosti bio je predstaviti program koji već petu godinu zaredom nastoji unaprijediti prometnu kulturu među najmlađim učenicima osnovnih škola diljem RH-a. Ovakav modul prometne preventive proveden za učenike drugih i trećih razreda osnovne škole izravni je doprinos povećanju prometne preventive u Republici Hrvatskoj.  Da ne nabrajamo doprinose mnogih drugih, možemo zaključiti sljedeće: sve aktivnosti zacrtane u Strategiji prometne preventive za osnovnu školu uspješno su provedene. Broj smrtno stradale djece do navršene četrnaeste godine od 2010. godine se smanjio ispod deset. Prošle 2016. godine bilo je dvoje smrtno stradalih, što je dosada najmanji broj smrtno stradali. Svi koji doprinose prometnoj preventivi u Republici Hrvatskoj su dobro odgojeni i obrazovani ljudi i AZOO im zahvaljuje.