Objave / 8. svibnja 2017.

Agencija za odgoj i obrazovanje sudjelovala u održavanju seminara i radionica za učitelje i učenike hrvatskoga jezika u Kanadi

kanada1_mS ciljem pružanja potpore nastavi hrvatskoga jezika i kulture u Kanadi, od 19. travnja do 1. svibnja 2017., održani su seminari i radionice za učitelje i učenike. Ostvarena je suradnja diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske (Veleposlanstvo RH Ottawa i Generalni konzulat RH Mississauga), učitelja hrvatskoga jezika u Kanadi i nadležnih institucija – Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatske matice iseljenika i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Seminari i radionice održani su na području Ontaria za učitelje koji predaju hrvatski jezik u okviru programa International Languages koji financira kanadska država te djecu koja pohađaju hrvatski kao drugi jezik. Radionicama je obuhvaćeno oko 900 učenika i 40 učitelja u Torontu, Georgetownu/Norvalu, Mississaugi, Oakvilleu i Ottawi.

kanada2_mČlanovi stručnoga tima zaduženog za pripremu i provedbu seminara i radionica bili su Milan Bošnjak, posebni savjetnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH kao koordinator tima, Jasna Aničić, viša stručna savjetnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Biljana Petljak Zekić, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Lidija Cvikić, izvanredna profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Grozdana Lajić Horvat, dramska pedagoginja u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Izuzetno uspješnoj organizaciji pridonijeli su župnici hrvatskih župa kao i koordinatorice hrvatske nastave u Ontariu.

Učitelji, učenici i roditelji izrazili su zadovoljstvo posjetom i načinima rada stručnoga tima te podrškom hrvatskih institucija u namjeri da hrvatska djeca i mladež u Kanadi i nadalje čuvaju i razvijaju svoju povezanost s hrvatskim jezikom, kulturom i domovinom.