Objave / 19. rujna 2023.

Agencija uz UNICEF u humanitarnoj utrci Mliječna staza ispituje potrebe za stručnim usavršavanjem o temi mentalnog zdravlja

Simboličnom akcijom na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu 15. rujna 2023. godine započela je sedma UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza, koja se drugu godinu zaredom održava za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. Da bi nastavio važan razgovor o mentalnom zdravlju i razbijanju stigme, UNICEF je u centru Zagreba, postavio interaktivne instalacije i održao simbolički “Sat vježbanja podrške mentalnom zdravlju“. Akciji su se pridružile UNICEF-ove ambasadorice i predstavnici partnera. Zajednički poziv svima da se uključe u Mliječnu stazu na događanju su uputile Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ivana Benjek, načelnica Sektora za darovite i učenike s teškoćama te informacijsku potporu sustavu odgoja i obrazovanja pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Iva Prpić, voditeljica Odjela za podršku djeci i obiteljima u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Daria Kurtić, v. d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, Ana Munivrana, izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja i Marija Franić, voditeljica korporativnih komunikacija Kaufland Hrvatska.

„U suradnji s partnerima, želimo pružiti znanja i vještine učiteljima i drugim stručnjacima u školama da bi lakše djelovali kao prva pomoć, podrška i zaštita učenicima. Ove godine više od 6000 sudionika trčat će, hodati, voziti bicikl, kolica, koturaljke na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom deset dana i sigurna sam da ćemo nastaviti stvarati društveni zamah oko teme mentalnog zdravlja. Zahvaljujem svima koji su nam se pridružili ove godine, posebno našim korporativnim partnerima, kao i svim korporativnim timovima, drugim neformalnim timovima, školama, obiteljima, djeci, mladima i svim zvijezdama Mliječne staze“, poručila je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

„Poticanjem važnosti o brizi za mentalno zdravlje mladih, pridonosimo stvaranju psihološki otporne, zdrave i stabilne nove generacije mladih naraštaja“, naglasila je Daria Kurtić, prof., v.d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje. Da bi što učinkovitije odgovorili na potrebe odgojno-obrazovnog sustava i mladih Agencija za odgoj i obrazovanje, sastavila je upitnik kojim će se ispitati potrebe odgojno-obrazovnih djelatnika u predškolskom i školskom sustavu odgoja i obrazovanja, a vezano za temu mentalnoga zdravlja, kazala je Daria Kurtić, prof. Upitnik je dostupan na https://forms.office.com/e/6eMhuwcdix

Agencija za odgoj i obrazovanje poziva sve odgojno-obrazovne djelatnike u predškolskom i školskom sustavu odgoja i obrazovanja na ispunjavanje upitnika u cilju dobivanja povratne informacije o potrebama stručnog usavršavanja iz domene mentalnoga zdravlja, imajući u vidu teme koje bi pomogle u razvijanju vještina za jačanje mentalnoga zdravlja pojedinaca, a time i društva.

Sredstvima prikupljenim tijekom Mliječne staze i kampanje za mentalno zdravlje djece i mladih UNICEF će podržati program za jačanje otpornosti i socioemocionalnih vještina učenika, učitelja i nastavnika – „Škole podrške”, koji provodi u suradnji s Forumom za slobodu odgoja te uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze 2023. za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 450 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnog osoblja, a koristi imati više od 13 000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Više od 6.000 sudionika, među kojima 1.850 djece i više od 300 učitelja i nastavnika, sudjeluje u utrci koja je i ove godine nacionalna i inkluzivna te će se od 15. do 24. rujna, uz mobilnu aplikaciju odvijati na tisućama staza diljem Hrvatske. Prijave su moguće do zadnjeg dana na www.mlijecnastaza.hr, a prijaviti se mogu baš svi – djeca i mladi, obitelji, pojedinci, udruge i tvrtke te svojim kotizacijama podržati program podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama.

Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza primaju se na www.mlijecnastaza.hr , a više informacija dostupno je i na www.unicef.org/croatia, gdje se mogu naći i Savjeti za očuvanje mentalnog zdravlja.