Objave / 23. kolovoza 2022.

Agencija u Dubrovniku organizirala stručno usavršavanje za hrvatske nastavnike u inozemstvu

Stručni skup za učitelje hrvatskog jezika izvan sustava Ministarstva znanosti i obrazovanja, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, otvoren je u ponedjeljak 22. kolovoza 2022. godine u Dubrovniku, a na skupu sudjeluje 40 nastavnika iz Mađarske, Austrije, Srbije, Rumunjske i Kanade.

Krovna tema skupa je 150 godina od smrti hrvatskih preporoditelja Ljudevita Gaja, Dimitrija Demetra i Petra Preradovića, o čemu će se govoriti na interaktivnim povijesnim i jezičnim radionicama, ali i na predavanjima o preporodnim idejama i Dubrovniku, glazbi i ilirskom pokretu te o Vlahu Bukovcu i hrvatskom preporodu.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać rekla je kako polaznici skupa nisu samo nastavnici hrvatskog jezika u hrvatskim školama, već na hrvatskom jeziku, uz jezik, predaju i matematiku, biologiju, fiziku i zemljopis.

– Riječ je o našim manjinama koje su stoljećima izvan hrvatskih granica pa im je dolazak u pradomovinu iznimno važan, pa i da čuju jezik izvornih govornika. Naglasak nije samo na jeziku, već i predstavljanju hrvatske kulture i povijesti. Želimo nastavnike animirati da u Hrvatsku dođu i češće – izjavila je Brezak Stamać. Dodala je kako tema skupa povezuje Gaja i Dubrovnik, budući da mu je štokavština starije dubrovačke književnosti bio uzor.

Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak rekao je kako su djeca koja pohađaju nastavu u inozemstvu, i njihove obitelji, nositelji hrvatskog nacionalnog identiteta i snažan most između Hrvatske i zemalja u kojima žive.

-U vremenu jezične, kulturne i gospodarske globalizacije hrvatska nastava potiče svijest o pripadnosti hrvatskom narodu i kulturi. Više Hrvata živi izvan Hrvatske, nego u domovini, i oni su postali sudionici drugih kultura, a istodobno sačuvali svijest o potrebi njegovanja svog hrvatskog identiteta. Stoga Hrvatska ulaže velike napore i financijska sredstva da im pomogne- rekao je Paljak. Dodao je kako je trenutno u nadležnosti ministarstva 36 lektorata u 24 države u kojima nastavu hrvatskog jezika i književnosti pohađa oko 2.000 studenata, a sustav hrvatske nastave obuhvaća više od 7.000 učenika koje na 340 nastavnih mjesta u 29 država poučava 99 učitelja.

Savjetnik u Državnom uredu za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak istaknuo je dvojaku zadaću nastavnika jer osvještavaju činjenicu da su Hrvati u inozemstvu integralan dio hrvatskog naroda, a pritom u sredinama koje nisu uvijek naklonjene Hrvatima zadržavaju specifičnu manjinsku kulturu, integrirajući je u cjelovitu hrvatsku kulturu. – Ključno je te vrijednosti prenositi na mlade generacije, da se razvijaju u hrvatskom duhu. Bitno je zajedništvo i pozitivan duh koji nikog ne mrzi i prema nikome se ne postavlja negativno, već gradi pozitivnu priču u kojoj su Hrvati dio zajednice u kojoj žive, ali i cjelovite hrvatske kulture. To u praksi nije jednostavno – rekao je Bošnjak.

Nakon pozdravnih govora stručno usavršavanje započelo je plenarnim predavanjem ravnateljice Brezak Stamać, Književni i jezikoslovni rad preporoditelja Ljudevita Gaja.

Programom skupa obuhvaćeni su sadržaji koji doprinose unaprjeđenju znanja hrvatskoga jezika, obogaćivanju spoznaja o hrvatskom jeziku, povijesti i kulturi te jačanju kompetencija učitelja za rad s učenicima. Predviđeni su stručni posjeti Domu Marina Držića u Dubrovniku te Kući Vlaha Bukovca u Cavtatu. Skup će se zatvoriti promocijom slikovnice Putovima malog Karla. Predavači su sveučilišni profesori iz Dubrovnika i Zagreba, a voditelji radionica su savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje te nastavnici praktičari iz Dubrovnika.

(Hina)