Objave / 24. siječnja 2022.

Agencija predstavila aplikaciju za provedbu organizacije natjecanja i smotri

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, sa suradnicima, i prof. dr. sc. Vedran Mornar, s Fakulteta elektronike i računarstva, predstavili su 24. siječnja 2022. godine na Međunarodni dan obrazovanja, a uoči početka novog kruga natjecanja i smotri, jedinstvenu aplikaciju za provedbu organizacije natjecanja i smotri. Aplikaciju je izradio tim sa zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva predvođen Vedranom Mornarom.

Natjecanje u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje počinje sutra, 25. siječnja, i planirano je 38 natjecanja i smotri, među kojima su novost Natjecanje iz češkoga jezika kao materinskog jezika i Smotra biosigurnost – biozaštita.

Školska razina natjecanja održat će se u školama iz kojih su natjecatelji prijavljeni prema Vremeniku kojega je objavila Agencija za odgoj i obrazovanje. Škole su spremne prilagoditi održavanje svih natjecanja i smotri sukladno epidemiološkim prilikama odnosno, ako bude trebalo, bit će organizirano online, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.

Ravnateljica Agencije naglasila je važnost unaprjeđenja sustava i predstavila aplikaciju kojom će biti transparentni svi podaci vezani uz prijavu i rezultate učenika na natjecanjima i smotrama. Aplikacija je povezana s e-Maticom i svi podaci povlačit će se iz matice. Rezultati natjecanja automatski će se bilježiti za svakoga pojedinog učenika u e-Matici i evidentirat će se dodatni bodovi za upis u srednje škole i visokoškolske ustanove, pojasnila je ravnateljica Dubravka Brezak Stamać, te je zahvalila prof. Vedranu Mornaru i timu FER-a na izradi aplikacije.

Profesor Mornar je rekao kako su na FER-u s radošću prihvatili izradu aplikacije jer, kaže, još su 2009. razvili sustav upisa na visoka učilišta, a 2013. upise u srednje škole, za koje je trebale unositi rezultate natjecanja. – Sustav je u upotrebi od prošloga tjedna i već je prijavljeno 30.800 natjecatelja, a broj prijava iz sata u sat raste – kazao je prof. Mornar.

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavnici Agencije dali su pregled prošlogodišnjih rezultata natjecanja, čija je provedba ocijenjeno uspješnim unatoč svim pandemijskim teškoćama. 2020./2021. školske godine održano je 31 natjecanje i smotra od predviđenih 36.

Najugledniju nagradu učenicima i mentorima, Oskar znanja, za osvojeno prvo mjesto na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu dobio je 231 učenik, a 88 učenika nagrađeno je Oskarom znanja za osvojeno jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima.

Na školskim razinama sudjelovalo je 110.325 učenika, na županijskim 34.487, a na državnoj 4.179 učenika osnovnih i srednjih škola.

– Unatoč svim poznatim poteškoćama u održavanju nastave, broj sudionika govori o visokoj razini motiviranosti te nastojanju svih uključenih u sustavu obrazovanja da darovitim učenicima omogućimo da budu prepoznati i razviju svoje potencijale – kazala je ravnateljica AZOO-a Brezak Stamać.

Na konferenciji je prikazan kratki videopregled smotri i natjecanja održanih u online okruženju te dodjele nagrade Oskar znanja. Film je dostupan na linku

azoo, hina.hr