Objave / 11. svibnja 2023.

Agencija organizirala usavršavanje za ravnatelje otočnih škola koji rade u specifičnim uvjetima

Ravnatelji otočnih osnovnih i srednjih škola okupili su se 11. svibnja 2023. godine u Hvaru na stručnom skupu Agencije za odgoj i obrazovanje da bi međusobno razgovarali o izazovima s kojima se susreću u radu te usvojili nova znanja potrebna za svakodnevni rad. U ime ministra znanosti i obrazovanje prof. dr. sc. Radovana Fuchsa prisutnima se obratila mr. sc. Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoji obrazovanje MZO-a. U radu skupa sudjelovao je i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko- dalmatinske županije Igor Stanišić, koji je održao predavanje o ulozi osnivača u organizaciji rada ustanova na otocima.

Stručno usavršavanje otvorila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać koja je istaknula da je ovo prvi put da Agencija ciljano organizira usavršavanje za ravnatelje otočnih škola, te da je to učinjeno upravo zbog specifičnih izazova koje u organizaciji i radu imaju otočne škole. – Jedan od najvećih problema škola na otoku je kako privući i zadržati kvalitetan kadar. Ravnateljima škola na otoku jako je teško pronaći kompetentne učitelje i nastavnike, prvenstveno zbog problema sa smještajem. Želja je svih nas zadržati stanovništvo na otocima, a posebice mlade obitelji – istaknula je ravnateljica Dubravka Brezak Stamać.  

Na skupu je bilo riječ o nizu tema važnih za unaprjeđenja rada škola, počevši od uloge osnivača u organizaciji rada ustanove na otocima, postojećoj mreži škola i školama od posebne državne skrbi na otocima, mentalnom zdravlju djece i mladih, profesionalizaciji odnosa u školi te izazovima postignuća kvalitetne nastave. Također, ravnatelji su predstavili projekte kojima su svoje otočnih škole učinili šire prepoznatljivima, ali i pokazali koje su to specifičnosti u organizaciji rada otočnih škola.