Objave / 15. ožujka 2022.

Agencija i Krapinsko-zagorska županija organizirali državni stručni skup o očuvanju kajkavskoga govora

Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je 11. ožujka 2022. godine u Klanjcu državni stručni skup za učitelje i nastavnike hrvatskoga jezika „Očuvanje zavičajnoga govora u izvannastavnim i projektnim aktivnostima: kajkavski govor“. Važnost teme prepoznali su Krapinsko-zagorska županija i djelatnici OŠ Antuna Mihanovića iz Klanjca koji su u organizaciji i provedbi skupa pružili veliku potporu i podršku višim savjetnicama Barbari Beronji i Ivani Ivančan Medved.

Skup je organiziran hibridno za pedesetak predavača, jezikoslovaca, voditelja županijskih stručnih vijeća i uzvanika uživo i četiristotinjak učitelja i nastavnika hrvatskog jezika putem videokonferencije.

Skupu je prisustvovala ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak-Stamać te je, osim obraćanja sudionicima skupa na početku, održala predavanje u kojem je istaknula da su izvorni govornici ključni u očuvanju zavičajnog govora. Na ovom stručnom skupu iznimno bogatog sadržaja sudjelovali su i drugi ugledni jezikoslovci: akademik, pjesnik, prevoditelji i diplomat dr. Drago Štambuk, dr. Anita Celinić, s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i doc. dr. sc. Marina Marinković, s Filozofskog fakulteta, te iznimni čuvari kajkavskog narječja iz zagorskih osnovnih škola: Danica Leštek, iz OŠ „Donja Stubica“, Josipa Kocman Grošinić, iz OŠ „Vladimira Nazora“, Budinšćina, i Pavica Iveković, iz OŠ „Lijepa naša“ Tuhelj.

Akademik dr. Drago Štambuk obratio se skupu i predstavio svoju Zlatnu formulu hrvatskog jezika ča-kaj-što koja je 2019. proglašena kulturnim dobrom. Dr. D. Štambuk najglasniji je zastupnik jezičnoga integracijskog pristupa u kojem se zalaže da se štokavski standard obogati na uravnotežen i mudar način s distinktima čakavicom i kajkavicom. – Odbacivši svoju blistavu čakavsko-kajkavsku pričuvu 1850. godine, hrvatski jezik je dezintegriran i osiromašen. Treba uvijek imati na umu da „od viška glava ne boli“, da nas jezik identificira i ujedinjuje kulturološku, identitetski, politički i jezično te je očuvanje jezika i narječja od neprocjenjive važnosti. Svaka dva tjedna u svijetu nestane jedan jezik. Od šest tisuća jezika svaki drugi je ugrožen. Neka svima nama to bude pouka – rekao je akademik Štambuk.

Učenici iz Lučelnice i Klanjca, koje su uvježbale učiteljice Mira Petek i Danijela Stanišak, na početku skupa su pozdravili goste i predstavili se dramsko-scenskom igrom „Odnavek i zanavek“ te potvrdili da su pravi čuvari tradicije i zavičajnog govora. U ime Osnovne škole Antuna Mihanovića skupu se obratila ravnateljica Melita Ulama, u ime Grada Klanjca gradonačelnik Zlatko Brlek, a u ime Krapinsko-zagorske županije pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak-Stamać je tijekom boravka u Klanjcu kratko posjetila školu u Klanjcu, Spomen-park znamenitih Klanjčana, sarkofage te klanječku crkvu Navještenja BDM i knjižnicu Franjevačkog samostana. Razgledala je posebno vrijednu franjevačku zbirku, inkunabule i rukopisne knjige pisane na kajkavskom iz vremena dok se koristio uglavnom latinski jezik.

Skup je završio izborom stihova iz Balada Petrice Kerempuha, u izvedbi glumca Adama Končića.

Preuzeto sa stranica sjever.hr