19. 5. 2020.

Briga o djeci u riziku za razvoj problema u ponašanju u uvjetima pandemije

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje 14. svibnja 2020. godine održan je u virtualnom kanalu stručni skup Međužupanijskoga stručnog vijeća za preventivne programe, s temom “Briga o djeci u riziku za razvoj problema u ponašanju u uvjetima pandemije”. Skup je pratilo 258 odgojno-obrazovnih djelatnika svih profila iz cijele Hrvatske.

Briga o djeci u riziku za razvoj problema u ponašanju u uvjetima pandemije

U uvodnom dijelu skupa govorili smo o potrebama, pravima i brizi o djeci u riziku za razvoj problema u ponašanju u uvjetima pandemije. Alma Rovis Brandić, mag. paed. soc., viša savjetnica nadležna za školske preventivne programe prikazala je uočene potrebe zbog kojih je skup organiziran i predstavila program skupa. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević predstavila je aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu, prof. dr. sc. Dejana Bouillet održala je izlaganje s temom Djeca izložena riziku socijalne isključenosti u vremenu krize, a savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović, diplomirana socijalna pedagoginja, izlaganje na temu Posebne potrebe i prava djece u riziku za razvoj problema u ponašanju u uvjetima izolacije.

U drugom dijelu skupa koji se odnosio na temu Osiguravanje stručne pomoći i podrške u uvjetima pandemije predstavnici suradničkih institucija predstavili su sudionicima kako je organiziran njihov rad u vrijeme pandemije, na koji način je osigurana stručna pomoć djeci u riziku te dali smjernice djelatnicima škola za suradnju. Govorili su dr. Alen Andrić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež, predstojnica područnog ureda Črnomerec u Centru za socijalnu skrb Zagreb Jelena Smirčić, dipl. socijalna radnica, voditeljica Odjela za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave Zagrebačke Nikolina Grubišić-Požar i dr. Marija Posavec, predstavnica službe školske medicine.

Prikazano je više primjera dobre prakse u osiguravanju stručne podrške i pomoći učenicima u riziku. Socijalna pedagoginja Sonja Burić prestavila je primjer prijave elektroničkog zlostavljanja tijekom socijalne izolacije, socijalne pedagoginje Katarina Sikirić-Lukić, Marija Sitar i Marija Globan iskustvo s nastavkom provedbe preventivnog programa Lions quest – Vještine za adolescenciju u virtualnom okruženju, socijalna pedagoginja Nives Butorajac predstavila je virtualnu učionicu nazvanu Veliki odmor putem koje učenicima omogućava neformalno druženje i upoznaje ih sa promjenama u zgradi škole, a socijalna pedagoginja Božana Sertić i psihologinja Sonja Jordanić Golub upoznale su sudionike s videolekcijama za sat razrednika koje pripremaju i održavaju.

O stručnoj pomoći koju udruga Pragma pruža učenicima u riziku tijekom pandemije govorio je Nedjeljko Marković, dipl. socijalni radnik, a o aktivnostima Odgojnog savjetovališta Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sanja Radić-Bursać, prof. socijalna pedagoginja.

Na kraju skupa je dr. sc. Vesna Ivasović, viša savjetnica za psihologe, naglasila značaj zaštite mentalnoga zdravlja i prevencije problema u ponašanju kao ključnih područja odgojnog djelovanja na koja moramo biti usmjereni.

O uspješnoj tehničkoj organizaciji skupa predano je brinuo Franjo Hrvoje Hviždalek, viši informatički referent Agencije za odgoj i obrazovanje.

Obavijesti

Izdvajamo