15. 3. 2019.

Bez podrške i potpore ravnatelja ne mogu se očekivati uspješne promjene

Agencije za odgoj i obrazovanje organizirala je od 11. do 13. ožujka 2019. godine u Šibeniku državni stručni skup za ravnatelje osnovnih škola Republike Hrvatske „Ravnatelji i promjene u školstvu“.

Bez podrške i potpore ravnatelja ne mogu se očekivati uspješne promjene

Na skupu je sudjelovao iznimno velik broj ravnatelja osnovnih škola iz cijele Hrvatske (više od 750 sudionika).

V. d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, viši savjetnik za ravnatelje osnovnih škola Mario Rogač, u ime organizatora skupa pozdravio je goste, uzvanike, predavače i sudionike koje je upoznao je s aktivnostima u Agenciji. U uvodnom izlaganju istaknuo je neizostavnu i važnu ulogu ravnatelju u svim promjenama koje se događaju, naglasivši da se bez podrške i potpore ravnatelja ne mogu očekivati uspješne promjene u školstvu.

Na otvorenju skupa ravnateljima se obratio pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin, koji je naglasio i istaknuo značaj učitelja i ravnatelja u svim promjenama koje se događaju u sustavu odgoj i obrazovanja.

Prigodnim riječima, uspješan rad i ugodan boravak u Šibeniku, ravnateljima su poželjeli zamjenik gradonačelnik grada Šibenika, Paško Rakić te župan Šibensko-kninske županije, Goran Pauk.

Stručni skup su, prigodnim programom, otvorili učenici Osnovne glazbene škole „Krsto Odak“ iz Drniša te učenici OŠ Primošten iz Primoštena.

U radnom dijelu skupa pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj je u sadržajnom izlaganju prikazala što je sve napravio tim ministrice Blaženke Divjak u dosadašnjem provođenju Eksperimentalnog programa „Škola za život”, kakvi su planovi za ulaganja u odgojno-obrazovne radnike i škole s ciljem postizanja poticajnog okruženja za sve koji neće dodatno financijski opterećivati škole. Pomoćnica ministrice je navela da će svi sudionici u sustavu (učitelji, stručni suradnici i ravnatelji) biti pripremni i osposobljeni za provedbu „Škola za život”.

Ravnateljica Agencija za mobilnost i programe Europske Unije upoznala je ravnatelja s ključnim aktivnostima, natječajima, novostima u natječajima te osiguranim sredstvima za pojedine aktivnosti.

Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, pomoćnik ministrice Momir Karin, načelnica Sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Zdenka Čukelj, voditeljica Službe za opće, pravne i normativne poslove Marija-Ana Zovko Tomaš te voditeljica Službe za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Ivana Pilko Čunčić, tijekom prvog dana stručnog skupa, upoznali su ravnatelje s aktualnostima u MZO-u, o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, novim pravilnicima i te projektima koji se pripremaju za osnovne škole. U završnom dijelu prvog dana skupa predstavnici MZO-a su odgovarali na pitanja sudionika skupa.

Drugi dan stručnog skupa započeo je s primjerima dobre prakse pa su rad svojih ustanova predstavile ravnateljice Romana Šimunić Cvrtila, OŠ Jabukovac, Zagreb te Vedrana Elez, OŠ Ivana Gundulića, Dubrovnik. OŠ Jabukovac nije uključena u Eksperimentalni program „Škola za život” dok je OŠ Ivana Gundulića uključena u projekt.

Temu Upravljanje i organizacijsko učenje u funkciji profesionalnog razvoja ravnatelja škole predstavio je dr. sc. Goran Livazović s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Sudionike je s dosadašnjim postignućima u okviru projekta e-Škole te o planovima opremanja škola do 2020. godine upoznala zamjenica ravnatelja CARNET-a, Andrijana Prskalo Maček. dr. sc. Natalija Ćurković, viša stručna savjetnica iz NCVVO-a, govorila je o projektima koje Centar provodi, a vezani su za osnovne škole

Kakva je Uloga ravnatelja u odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju ravnatelje je podsjetio Robert Ciperman, viši savjetnik iz AZOO-a. Olivera Marinković je upoznala ravnatelje s novinama u propisima te dala preporukama smjernice za pravovaljano postupanje.

Što je napravljeno u primjeni Opće uredbe o zaštiti podataka u sektoru odgoja i obrazovanja te na što treba obratiti pozornost u postupanju s osobnim podacima, ravnatelje se upoznale Petra Papić i Martina Mudražija, više savjetnice iz AZOP-a.

Trećeg dana stručnog skupa o Nasilju u školi, prevenciji, intervenciji i kulturi koja je naša svakodnevnica, ravnateljima je govorila prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander. Kako pristupiti Programu rada za mandatno razdoblje da bi isti bio kvalitetno napravljen i realno ostvariv, ravnatelje je upoznao Vlade Matas, viši savjetnik iz AZOO-a.

Na kraju skupa viši savjetnici za ravnatelje osnovnih škola Mario Rogač i Vlade Matas, koji su organizirali i vodili ovaj skup, još jedanput su zahvalili ravnateljima škola na velikom odzivu za sudjelovanje na stručnom skupu.

Program skupa (PDF: 707 kb)

Prezentacije i predavanja s prvoga dana skupa (ZIP: 13.07Mb)

Prezentacije i predavanja s drugog dana skupa (ZIP: 6.73 Mb)

G. Livazović: Upravljenje i organizacija učenja u funkciji profesionalnog razvoja ravnatelja (PDF: 3. 65 kb)

V. Matas: Program rada za mandatno razdoblje (PDF: 3. 13 Mb)

Obavijesti

Izdvajamo