21. 10. 2016.

Pestalozzi radionica Profesionalni razvoj u školama

Latvija_1_mPosljednjih godina postoji sve veći interes za stručnim usavršavanjem unutar škola. Takvim pristupom omogućuje se učiteljima i nastavnicima usredotočenost na učenike i njihove potrebe kroz zajednički rad unutar škole. Osim toga, ovom vrstom profesionalnog razvoja potiče se kultura zajedničkog učenja. S ciljem promicanja ovog oblika stručnog usavršavanja u Latviji u Rigi od 4. - 7. listopada 2016. godine održana je radionica pod nazivom „Profesionalni razvoj u školama“ u kojoj je sudjelovalo 30 sudionika iz 15 europskih zemalja. Sudionica iz  Hrvatske bila je dr. sc. Verica Jovanovski, viša savjetnica za fiziku Podružnice Osijek Agencije za odgoj i Latvija_3_mobrazovanje.

Koristeći različite metodološke pristupe na radionicama koje je vodio Roland Ozols, predsjednik Uprave Instituta za cjeloživotno učenje i kulturu iz Rige, sudionici su upoznali raznolikost ideja koje podupiru teorije profesionalnog razvoja i uz stručno vođenje mogli su povezati s prethodno identificiranom osobnom praksom. Teorije iz područja  profesionalnog razvoja nastavničkog osoblja i vlastita iskustva su prezentirali i stručnjaci iz nekoliko latvijskih institucija. U programu su bili predviđeni i posjeti dvjema školama koje imaju različite pedagoško-metodičke pristupe poučavanju: Adaži Waldorska škola i Jugla srednja škola iz Rige.

Latvija_4_mU zaključcima tijekom rada istaknuta je važnost interdisciplinarnog učenja i poučavanja koje se razlikuje od tradicionalnih obrazovnih praksi i zahtjeva nove vještine. Da bi škole mogle uspješno provoditi profesionalni razvoj moraju prepoznati potrebe svojih učitelja/nastavnika i učenika, poznavati metode provođenja profesionalnog razvoja te načine mjerenja rezultata i uspješnosti provedenih metoda profesionalnog razvoja unutar škole.

 

Obavijesti

Izdvajamo