22. 4. 2014.

Predstavljena nova strategija stručnog usavršavanja i početak primjene programa e-učenja

naslovna_mRezultati projekta „Poboljšanje kvalitete sustava stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika“, čije je provođenje u cilju poboljšanja kvalitete i učinkovitosti  stručnog usavršavanja financirala Europska unija, predstavljeni su na završnoj konferenciji u Zagrebu.

U protekle dvije godine, od svibnja 2012. do travnja ove godine, savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje, vođeni projektnim timom konzorcija na čelu sa tvrtkom SPAN Consultants istraživali su, analizirali i radili na unapređenju sustava stručnog usavršavanja. Na završnoj konferenciji održanoj 17. travnja 2014. predstavili su projekt i rezultate svoga dvogodišnjeg rada – novu Strategiju stručnog usavršavanja za profesionalni razvoj odgojno-obrazovnih radnika i pet programa E-učenja za stručno usavršavanje.

Otvarajući konferenciju, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović pozdravio je goste – Zorana Avramovića, direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, Gregora Mohorčiča, direktora Zavoda za šolstvo Republike Slovenije, Dušanku Popović iz Zavoda za školstvo Crne Gore, Paula Roedersa, voditelja projektnog tima i cijeli tim savjetnika i vanjskih stručnjaka koji su radili na projektu. Zahvalio je sudionicima na projektu te izrazio zadovoljstvo njegovim rezultatima, ali i nadu da će sustav smoći snage za ispunjenje zahtjeva koje je projekt postavio.

- Agencija u ovaj projekt ušla s velikom nadom u poboljšanje sustava stručnog usavršavanja, a konačan ishod je svakako nadmašio početna očekivanja - istaknuo je Vinko Filipović. Rezultat projekta je Strategija stručnog usavršavanja za profesionalni razvoj odgojno-obrazovnih radnika za sljedeće šestgodišnje razdoblje, koja je nastala na temelju ospežne analize sustava. - Iz projekta je proizašla i analiza sustava odgoja i obrazovanja, kao spoznaje o tome što naši korisnici trebaju i što žele u području stručnog usavršavanja. Na temelju svih dokumenata Agencija ima jasne smjernice o tome što treba činiti u budućem razdoblju i ona je u tom smislu dobro ustrojena da bi svaki nositelj aktivnosti unutar Agencije znao što mu je činiti – istaknuo je Vinko Filipović.

Fotoalbum 2/2

{galerija}pkssuor2014/album2{/galerija}

Voditelj projektnog tima SPAN Consultantsa prof. dr. Paul Roeders naglasio je da je stručno usavršavanje usmjereno prema profesionalnom razvoju važan element u poboljšanju kvalitete obrazovanja u cjelini. U svom je izlaganju zaključio da je nužno nastaviti s razvojem sustava stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika u skladu s prioritetima definiranima u novoj strategiji, uz redovnu procjenu potreba za stručnim usavršavanjem odgojno-obrazovnih radnika, da bi se ponuda stručnih skupova prilagodila potrebama ciljne skupine i da bi se novi programi e-učenja nadopunili novim programima.

IPA1_mU sklopu projekta napravljeno je dosad najopsežnije istraživanje o sustavu stručnog usavršavanja  u Hrvatskoj, koje je obuhvatilo oko 10.300 ispitanika. Istraživanje je predstavio Boris Vampula naglasivši da je ono, između ostalog, pokazalo da inicijalno obrazovanje nastavnika nije dovoljno za izazove koji ih očekuju u radu. - Ispitanici smatraju da je ljudski potencijal najveća snaga postojećeg sustava, ali da su sredstva potrebna za njegovu provedbu njegov najveći nedostatak – kazao je B. Vampula.

Prvi korak u provedbi nove strategije je pet novih programa stručnog usavršavanja koji su putem interneta dostupni svim odgojno-obrazovnim radnicima. Riječ je o interdisciplinarnim programima e-učenja koji se odnose na teme vrednovanja, mentorstva, idividualizacije rada, strategije učenja i poučavanja i profesionalni razvoj. Odgojno-obrazovni radnici koji su sudjelovali u pilot- provedbi programa e-učenja izrazili su zadovoljstvo takvim načinom stručnog usavršavanja, jer smatraju da im je dostupnije i sadržajnije. Agencija za odgoj i obrazovanje započela je provedbu programa e-učenja, a kako je najavila Renata-Ozorlić Dominić, voditeljica projekta,  programi će se kontinuirano usavršavati i nadopunjavati.

Dokumenti i prezentacije

Obavijesti

Izdvajamo