20. 1. 2013.

Predstavljen 1. modul zdravstvenog odgoja Živjeti zdravo

Provedbu prvog modula zdravstvenoga odgoja pod nazivom "Živjeti zdravo" predstavio je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u Osnovnoj školi Milana Brozovića u Kastvu te je najavio da će Nacionalni cantar za vanjsko vrednovanje obrazovanja dvije godine pratiti provedbu zdravstvenog odgoja i procijeniti jesu li mu potrebne izmjene.

Istaknuo je da će se satovi zdravstvenog odgoja, u sklopu sata razrednika, održavati kroz razgovore s djecom a ne ex cathedra. Cilj je da se djeca nauče razmišljati, donositi odluke te promijeniti neke svoje stavove ako su pogrešni, rekao je ministar Jovanović dodavši kako se zdravstvenim odgojem nastoji postići da sadašnji prvašići žive duže i zdravije. Izvijestio je da je priređen "paket" za nastavnike u kojem su plakati i DVD-i s 10-minutnim fizičkim vježbama za učenike te dodatni materijal za nastavnike.

U razgovoru s ravnateljima i nastavnicima škola, nakon susreta s učenicima jednog prvog i jednog četvrtog razreda, u kojem je naglasio važnost zdrave prehrane i svakodnevnog vježbanja, ministar Jovanović je kazao da će zdravstveni odgoj zapravo jačati odgoj djece unutar obitelji. Svako dijete će nakon nastave odlaziti kući i razgovarati s roditeljima o naučenom na satovima zdravstvenog odgoja, a time se potiče razgovor djece i roditelja kojeg je sve manje, naveo je.

Jovanović je kazao da je "galama koja se digla oko 4. modula zdravstvenog odgoja možda i dobrodošla jer će potaknuti roditelje da konačno počnu razgovarati s djecom".
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je da će Agencija za vanjsko vrednovanje pratiti provedbu zdravstvenog odgoja tijekom sljedeće dvije godine pa će se tada procijeniti jesu li potrebne izmjene. "Neupitna je jedna stvar, zdravstveni odgoj ide dalje", poručio je ministar.

Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom provedbom zdravstvenog odgoja navevši da je ona krenula već u listopadu, a ne početkom ovog polugodišta. Naglasio je da je aktiv ravnatelja osnovnih škola Istarske i Primorsko-goranske županije na sastanku u prosincu ocijenio da se zdravstveni odgoj provodi bez ikakvih problema.
U pratnji ministra bili su, među ostalima, ravnatelj Klinike za pedijatriju riječkoga KBC Goran Palčevski i zamjenik ravnatelja opatijske Thalassotherapije Viktor Peršić a time se, kako je naveo Jovanović, pokazuje podrška zajednice provedbi zdravstvenog odgoja.

Desetominutnom vježbom djeca nižih razreda zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec predstavila su danas dio prvog modula Zdravstvenog odgoja "Živjeti zdravo", koji osim za tjelesnu aktivnost uključuje smjernice za osobnu higijenu, pravilnu prehranu i mentalno zdravlje.

Kako bi se stvorile zdrave životne navike i sačuvalo zdravlje dobiveno rođenjem od danas će se u učionicama vježbati deset minuta, a djeca će biti normalno obučena jer je riječ o nezahtjevnim, ali efikasnim vježbama, rekla je Sanja Musić Milanović, članica Povjerenstva za Zdravstveni odgoj i suautorica 1. modula.
Još ovo polugodište doći će i do promjene školskog jelovnika kojima bi se izbacio vrh prehrambene piramide, šećeri i zasićene masne kiseline, najavila je Musić Milanović. Znamo da će biti otpora, ali potrebno je samo šest tjedana da se usvoje određene prehrambene navike, a promjene u vrtićima pokazuju da drukčiji jelovnik ne košta više od sadašnjeg, možda i nešto manje, dodala je. Musić smatra važnim i da djeca jedu na početku školskog dana kako bi mogla normalno raditi, jer su istraživanja pokazala kako tek svako drugo dijete jede prije odlaska u školu, a prvi modul predviđa i da djeca, koja pohađaju nastavu u boravku, peru zube i u školi.

Kao pilot projekt u deset zagrebačkih osnovnih škola uvest će se vježbanje poligonskog tipa kao rješenje za škole koje nemaju dvorane ili uvjete za redovito vježbanje u njima. Poligon je dizajniran za učionicu, pet poligona osigurao je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a pet Hrvatska olimpijska akademija - Hrvatski olimpijski odbor, a ubuduće bi ih, s obzirom na prihvatljive cijene, mogle nabavljati same škole. U kolovozu će se svim ravnateljima predstaviti rezultati tog projekta, te bi se moglo krenuti s primjenom u školama.
Za prvi modul je napravljen edukativni materijal, brošura za učitelje razredne nastave i edukacijski paket s DVD-om, plakatima sa slikovnim prikazom vježbi i kratkim uputama. Kako je cijela ova školska godina probna, puna primjena tog modula očekuje se od rujna.

Modul "Živjeti zdravo" najviše je zastupljen u razrednoj nastavi, ali se njegovi sadržaji protežu i u svim ostalim razredima. Osim što ukazuje na važnost zdrave prehrane i stjecanja pozitivnih navika osobne higijene kao preventive za pretilost i nezdravi način života, u dijelu posvećenom mentalnom zdravlju mladima se pomaže da razviju osjećaj vlastite vrijednosti, samopouzdanja i životnih vještina, od komunikacije do donošenja odluka.

Prvi modul zdravstvenog odgoja u osječkoj Osnovnoj školi "Antun Mihanović" predstavio je ravnatelj  Agencije za odgoj i obrazovanje, Vinko Filipović, u  Koprivnici, u Osnovnoj školi "Đuro Ester" pomoćnica ministra za odgoj i obrazovanje Ankica Nježić, dok su u Splitu, u Osnovnoj školi Sućidar, nešto više o modulu Živjeti zdravo govorile Ivana Kalogjera, glavna savjetnica ministra i Sabina Glasovac, savjetnica ministra.(Hina)

 

Obavijesti

Izdvajamo