24. 12. 2012.

Jovanović: u letku nisu informacije, nego dezinformacije!

Letak koji Crkva dijeli čak i po benzinskim crpkama, kioscima i supermarketima vrvi neistinama, dezinformacijama i zlonamjernim podacima koji u potpunosti iskrivljuju istinu o zdravstvenome odgoju, poručeno je danas s konferencije za novinare koja je sazvana u cilju informiranja javnosti o tome što je istina, a što ne o zdravstvenome odgoju.

"Kardinal Bozanić rekao je da ono što oni čine nije akcija, nego informacija. Poručujem mu: Poštovani kardinale, to nije informacija – to je jedna velika dezinformacija," rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. 

Uz ispriku što je konferencija za novinare sazvana na Badnjak, ministar je rekao kako je naprosto bilo nužno reagirati na neistinite poruke u lecima kojima se uznemiruje javnost. Istaknuo je kako je zdravstveni odgoj, koji će se  eksperimentalno provoditi u školama, obvezan za sve učenike, nastavnike i roditelje.

Podaci o zdravstvenome stanju učenika, o broju maloljetničkih trudnoća i abortusa, spolno prenosivim bolestima pokazuju da je zakazala i obitelj i škola i Crkva. Zato nam je potreban zdravstveni odgoj u školama, koji je donesen po svim pravilima struke - rekao je ministar.  

Istaknuo je kako su učitelji, nastavnici i stručni suradnici dobili jasnu uputu da prije implementacije programa moraju izvijestiti roditelje o aktivnostima koje planiraju provesti te zatražiti njihovu potporu u preventivnim aktivnostima.

Postoje radionice o zdravstvenome odgoju u školama koje su otvorene za roditelje. Pozivam roditelje da dobro prouče kurikulum zdravstvenoga odgoja umjesto da se informiraju iz letaka čiji je cilj onemogućiti kvalitetnu provedbu zdravstvenoga odgoja – naglasio je ministar te dodao  kako taj odgoj ne narušava obiteljski odgoj, već daje šansu roditeljima da napokon sjednu s djecom i razgovaraju o svim bitnim pitanjima za odrastanje, pa i o spolnosti.

Aleksandar Štulhofer, jedan od autora programa, rekao je kako su rečenice koje se uporno navode kao sporne, a kojima se uznemirava javnost, izvađene iz konteksta. Nigdje se ne navodi kako je riječ o četirima rečenicama iz 16 knjiga koje su preporučene kao dodatna literatura za nastavnike. Ništa od toga djeca neće učiti u školama. "Uvjeren sam da će djeca koja će proći program zdravstvenoga odgoja biti bolji roditelji i edukatori svoje djece," rekao je Štulhofer.

Vinko Filipović istaknuo je kako je na Kurikulumu zdravstvenoga odgoja radio tim od 14 stručnjaka među kojima su liječnici školske medicine, ginekolozi, sociolozi i nastavnici. "Sve teme u kurikulumu  rezultat su iskustava, znanja i struke liječnika," rekao je Filipović te dodao kako djeca neće učiti ništa što bi štetilo njihovu psihofizičkome razvoju.

Ginekolog dr. Dubravko Lepušić istaknuo je kako se lecima pod svaku cijenu želi zaustaviti distribucija znanja.

Sva djeca imaju pravo na najbolje obrazovanje koje se temelji na potvrđenim znanstvenim istinama, na kulturi poštovanja različitosti i razumijevanju društvenih realnosti - rekao je Lepušić pozvavši se na Opću deklaraciju UN-a i Konvenciju o pravima djeteta. Upozorio je kako mladi u prosjeku postaju spolno aktivni sa 17 godina, a neki i ranije. Istraživanje koje je on proveo u 51 školi pokazalo je da 59 posto mladih u spolne odnose stupa pod utjecajem alkohola, a njih 13 posto pod utjecajem droga. Čak 70 posto mladih priznaje da im je spolni život visokorizičan. Kondomima se koristi samo njih 40 posto pa je najčešći oblik kontracepcije među mladima prekinuti snošaj. Raste i broj maloljetničkih trudnoća, godišnje ih je više od 2.000. Uz to, evidentirano je i 400 pobačaja, a broj je zasigurno puno veći.

"Smisao zdravstvenoga odgoja je naučiti mlade kako da se brinu za svoje zdravlje i za zdravlje drugih. Mlade se ovim programom ne potiče na spolno aktivan život, nego im se nude informacije kako se zaštititi. Dobro i široko obrazovanje jedan je od najvažnijih stupova društva. Cilj je svakog društva imati slobodne ljude, ljude koji će biti oslobođeni straha od bolesti. Zdravstveni odgoj je borba čovjeka koji će vještinama i znanjem upravljati svojim životom," zaključio je dr. Lepušić.

Dokumenti

Obavijesti

Izdvajamo