26. 11. 2012.

Stručni skup Razvoj vrijednosti, stavova i vještina u području brige o zdravlju

sudionici_mDržavni stručni skup za voditelje županijskih stručnih vijeća biologije na temu Razvoj vrijednosti, stavova i vještina u području brige o zdravlju održan je od 21. do 23. studenoga 2012 u Zagrebu.

Cilj stručnog skupa bio je upoznati sudionike s ciljevima i sadržajima Kurikuluma zdravstvenog odgoja te praktičnim organizacijskim mogućnostima i mogućim zaprekama.

Na otvaranju skupa ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović naglasio je važnost uloge učitelja i nastavnika biologije u osposobljavanju učenika u području brige za zdravlje, kvalitetu života, humanije odnose među spolovima, prevenciju ovisnosti i nasilničkom ponašanju. Kurikulum Zdravstvenog odgoja rezultat je rada vrsnih stručnjaka iz različitih područja brige o zdravlju te nekoliko savjetnika iz AZOO-a istaknuo je tom prigodom ravnatelj.

M._Kuzman_1_mU uvodnom predavanju prof. dr. sc. Marina Kuzman, članica povjerenstva za izradu Kurikuluma zdravstvenog odgoja, istaknula je zdravlje kao univerzalnu vrijednost i temeljno ljudsko pravo te da je ulaganje u zdravlje zapravo ulaganje u razvoj društva. U tom smislu su  MZOS i AZOO uvođenjem Zdravstvenog odgoja u škole stvorili okvir za razvijanje vrijednosti i ponašanja koja će doprinijeti kritičkom prosuđivanju životnih situacija i postupaka za odgovorno donošenje odluka mladih.

Dr. sc. Elizabeta Radonić sudionike skupa upoznala je s mentalnom i socijalnom dimenzijom  zdravlja. Zbog njezine zaštite važno je pomoći učenicima da prepoznaju vrijednosti njihovih osjećaja i mišljenja, jer jedino tako mogu razviti osjećaj vlastite vrijednosti, rekla je dr. sc. Radonić.

Drugi dan stručnoga skupa prošao je uz plenarna predavanja i radionice koje su vodile više savjetnice za biologiju iz AZOO dr.sc. Diana Garašić (Zar pušači zaista ne znaju…?) i Marina Ništ (Komunikacija o spolnosti; Vršnjački pritisak, samopoštovanje i rizična ponašanja). Jadranka Vučković, defektolog, vodila je radionicu Razvoj vrijednosti i stavova u području brige o zdravlju, a Dora Dodig s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Prevencija kockanja mladih.

Posljednjeg dana stručnoga skupa dr.sc. Aleksandar Štulhofer ustvrdio je da je naglasak modula Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, u sklopu Zdravstvenog odgoja, stavljen na tri cjeline: spolno-rodnu ravnopravnost, toleranciju spram spolnih različitosti i odgovorno spolno ponašanje. Cilj je tih tema povećati informiranost mladih i poticati razumijevanje činjenica o ljudskoj spolnosti, razvijati pozitivne stavove o seksualnosti i senzibilizirati ih za različitosti. Završno predavanje imala je dr. sc. Vesna Jureša koja je pokazala obveznu ulogu timova školske medicine u provođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja.

Sudionici su potvrdili nužnost organiziranja ovakvih stručnih skupova i u idućem razdoblju. Također su istaknuli odličnu organizaciju te aktualnost tema i predavača ovog skupa. Svi materijali sa skupa bit će objavljeni na internetskim stranicama Agencije.

Obavijesti

Izdvajamo