4. 4. 2011.

Obilježen Svjetski dan svijesti o autizmu

Svjetski dan svijestio o autizmu pod motom “Autizam govori – čujete li” obilježen je 2. travnja 2011. diljem Hrvatske, a svečani program, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, održan je u zagrebačkom kazalištu Vidra.

autizam2_mMnoge javne, kulture i sportske osobe podržale su Udrugu za autizam Hrvatske, Udrugu za autizam Zagreb i Centar za autizam – Zagreb u želji da senzibiliziraju javnost za potrebe i prava osoba s autizmom.Potporu u širenju svijesti o autizmu pružili su gospođa Tatjana Josipović, izaslanik predsjednika RH-a Izet Aganović, pravobraniteljica za osobe s invalidnošću Anka Slonjšak, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović i pročelnica zagrebačkoga gradskog ureda za rad, zdravstvo i socijalnu skrb Višnja Fortuna.

Predsjednica Udruge za autizam Hrvatske Lidija Penko podsjetila je da je Glavna skupština UN-a odabrala 2. travnja kao Svjetski dan svijesti o autizmu nastojeći skrenuti pozornost javnosti u svijetu na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

– Svjetski dan svjesnosti o autizmu potiče sve države članice da poduzmu mjere za podizanje svijesti o autizmu u cijelom društvu te da potiču ranu dijagnostiku i ranu intervenciju – naglasila je Lidija Penko. U Hrvatskoj je registrirano oko osam tisuća autističnih osoba.

autizam1_mDa bi poboljšali položaj osoba s autizmom, Udruge za autizam imenovale su prve ambasadore autizma u Hrvatskoj koji će promovirati prava i potrebe osoba s autizmom i zalagati se za poboljšanje kvalitete njihova života te osnivanje Zajednice osoba s autizmom. Imenovano je dvanaest ambasadora, među ostalim Ivanka Boljkovac, Franjo Arapović, Mario Kovač, Marija Husar Rimac, Mladen Bodalec, a počasnom ambasadoricom imenovana je Lilja Vokić.

I Agencija za odgoj i obrazovanje, koja redovito surađuje s Centrom za autizam Zagreb i Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom, uključila se u obilježavanje Svjetskog dana svijesti o autizmu. U OŠ Nad lipom 30. ožujka 2011. organiziran je stručni skup za stručne suradnike i odgajatelje predškolskih ustanova „Od početka zajedno“.

Obavijesti

Izdvajamo