Međunarodna suradnja - Novosti u obrazovanju

Međunarodna suradnja - Novosti u obrazovanju

Obrazovanje i osposobljavanje u Europi 2020 / Odgovori država članica EU-a

20. 05. 2014.

Izvješće sadrži komparativnu analizu odgovora država članica EU-a na prioritete u području obrazovanja i osposobljavanja koji su zacrtani dokumentom Europa 2020. Ono obuhvaća provedene i planirane nacionalne reforme u područjima koja su direktno povezana sa strategijom Europa 2020:

  • Sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja
  • Poboljšanje obrazovnih ishoda, kvalitete i relevantnosti programa u visokom obrazovanju
  • Poboljšanje vještina i kvalitete strukovnog obrazovanja radi smanjenja nezaposlenosti mladih
  • Povećanje sudjelovanja odraslih u cjeloživotnom učenju

U izvješću su analizirane reformske mjere koje su uslijedile nakon donošenja strategije Europa 2020, a koje su poduzete od 2011. godine nadalje. Također, izvješćem su obuhvaćene mjere koje su u visokom stupnju pripremljenosti za provedbu. Države članice EU-a pokrenule su ili pripremile za provedbu širok raspon mjera kojima žele odgovoriti na najveće izazove u području odgoja i obrazovanja, a odgovori koje sadrži ovo izvješće odražavaju stavove država članica o ciljevima postavljenima u dokumentima Europa 2020 i Obrazovanje i osposobljavanje 2020. Izvješće sadrži podatke za Hrvatsku koja je sudjelovala u ovome istraživanju.

Dokumenti

   

Međunarodna suradnja - Novosti u obrazovanju

Predstavljena suradnja hrvatskih i francuskih škola na provedbi projekata cjeloživotnog učenja

19. 11. 2013.

suradnja-skola1_mMinistar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović, veleposlanica Francuske Republike u Hrvatskoj NJ.E. Michèle Boccoz i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović predstavili su 19. studenoga 2013. u Zagrebu bilaterarni projekt partnerstva hrvatskih i francuskih škola. Riječ je o suradnji između hrvatskih i francuskih škola u pripremi i provedbi projekata iz područja odgoja i obrazovanja u okviru programa za cjeloživotno učenje, odnosno potprograma Comenius i Leonardo Da Vinci.

Opširnije

   

Međunarodna suradnja - Novosti u obrazovanju

Partnerstvo hrvatskih i francuskih škola

21. 10. 2013.

Opširnije

   

Međunarodna suradnja - Novosti u obrazovanju

Izvješće Europske komisije-Razvoj ključnih kompetencija u školama u Europi

10. 01. 2013.

Kako prilagoditi sustave obrazovanja i osposobljavanja potrebama gospodarstva i suvremenog društva glavna je tema rasprava u području obrazovne politike u Europskoj uniji i na nacionalnim razinama njezinih država članica. Izvješće Europske komisije Razvoj ključnih kompetencija u školama u Europi donosi pregled i analizu nacionalnih obrazovnih politika usmjerenih na razvoj ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje. Izvješćem je obuhvaćena 31 država, uključujući i Hrvatsku. Cijelo izvješće možete potražiti ovdje.

   

Međunarodna suradnja - Novosti u obrazovanju

„Europa 2020.- Strategija pametnog, održivog i inkluzivnog rasta”

11. 01. 2012.

Objavljujemo priopćenje Europske komisije: Europa 2020.- Strategija pametnog, održivog i inkluzivnog rasta.
   

Međunarodna suradnja - Novosti u obrazovanju

Obrazovanje učitelja za promjene – Teorijska načela Programa Pestalozzi Vijeća Europe

30. 11. 2011.

Koja je glavna uloga učitelja danas? Je li se promijenila u posljednjih nekoliko desetljeća? Zašto se Vijeće Europe bavi obrazovanjem općenito te obrazovanjem učitelja? Publikacija Obrazovanje učitelja za promjene doprinos je Programa Pestalozzi kontinuiranoj i vrlo aktualnoj raspravi o ulozi učitelja i obrazovanju učitelja u širem kontekstu poučavanja i učenja za održivo demokratsko društvo.

Dokumenti

   

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja