Stručni skupovi - Učenički domovi
03. 09. 2018.

Održana Ljetna škola za odgajatelje i stručne suradnike u učeničkim domovima Republike Hrvatske

skoladom1_mAgencija za odgoj i obrazovanje organizirala je od 27. do 29. kolovoza 2018., uz podršku Udruge učeničkih domova u Republici Hrvatskoj, Ljetnu školu za odgajatelje i stručne suradnike u učeničkim domovima u Učeničkom domu Maksimir u Zagrebu.

Ljetnu školu otvorila je u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković Pečenković, prof., organizatorica stručnoga skupa, viša savjetnica Miljenka Galić, dipl. ped. Pozdravnu riječ uputile su predsjednica Udruge učeničkih domova, Ljubica Banović prof. i ravnateljica Učeničkog doma Maksimir Zdravka Puljiz, prof.

Tema ovogodišnje Ljetne škole Odgoj i obrazovanje za održivi razvoj usko je povezana s kurikulom međupredmetne teme Održivi razvoj u kojoj se podupire stjecanje znanja o funkcioniranju i složenosti prirodnih sustava, posljedicama ljudskih aktivnosti, solidarnosti među ljudima, odgovornosti prema okolišu te vlastitom i tuđem zdravlju, kao i odgovornosti prema cjelokupnome životnom okruženju i prema budućim generacijama.

Tijekom trodnevnog druženja sva predavanja i pedagoške radionice bili su usmjereni na podizanje svijesti i boljeg razumijevanja pitanja koja se odnose na održivost sa svrhom pomoći  učenicima da kritički razmotre moguća rješenja i načine djelovanja usmjerene na održivost i da omoguće učenicima da djeluju i odabiru održiva ponašanja u svakodnevnome životu.

skoladom2_mDr. sc. Diana Garašić svojim je bogatim profesionalnim iskustvom upoznala sudionike s kurikulumom međupredmetne teme u čijoj je izradi aktivno sudjelovala i ukazala na važnost implementacije u školske programe. Održana je lijepo prihvaćena pedagoška radionica Održivi razvoj koju su vodile dr. sc. Diana Garašić, Katarina Fruk, prof., Ivana Harapin Gajić, prof., Sanja Tortić, prof., Silva Kramer, prof. i  Morana Krstić, prof., a u čijem središnjem dijelu osmišljena debata s aktualnim ekološkim temama.

Ljiljana Buljubašić, prof. održala je zanimljivo predavanje na temu SEMEP projekt i primjenjivost u odgojno-obrazovnom radu i pri tomu pokazala dokumentiranu građu i mini projekte koji se provode u Ženskom đačkom domu u Splitu, a izv. prof. dr. sc. Sanja Kalambura s Veleučilišta Velika Gorica, proširila je spoznaje o važnosti gospodarenja otpadom i postavila izazov koji se nameće u edukaciji budućih generacija.

Stručne suradnice pedagoginje mr. sc. Natalija Šnidarić i Ana Imrović, prof., voditeljice ŽSV-a pedagoga u srednjim školama i učeničkim domovima u Gradu Zagrebu, predstavile su dvogodišnji projekt suradnje srednjih škola i učeničkih domova u Gradu Zagrebu na temelju koje je izrađen protokol međusobne suradnje.

Maša Sancin Bucci, prof. i Monika Tomac, prof., upoznale su sudionike s eko projektima u Učeničkom domu Kvarner u Rijeci, a odgajateljica Vlatka Vladilo, prof., na kreativan i zanimljiv način predstavila je bogati život i rad u Ženskom đačkom domu u Splitu.

Završna interaktivna predavanja održali su doc. dr. sc. Ante Kolak i doc. dr. sc. Ivan Markić s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zaintrigirali su sudionike temom o implicitnoj i eksplicitnoj pedagogiji te mentalnim modelima odgojno-obrazovnih radnika i izazvali veliku pozornost.

skoladom3_mNa tragu dosadašnje prakse, kao izuzetno vrijedan doprinos u programu stručnog skupa, odgajatelji su u 21 pedagoškoj i kreativnoj radionici upoznali sudionike sa svojim iskustvima iz odgojno-obrazovne prakse vezano za temu Ljetne škole. Svi sudionici su u završnom dijelu  na opće oduševljenje i zadovoljstvo imali priliku (i zadatak), prenijeti dio atmosfere i sadržaja koji su predstavljeni u pedagoškim radionicama.

Na kraju mora se istaknuti izvrsna organizacija, dostupnost, gostoljubivost i ozračje dobrodošlice svih radnika u Učeničkom domu Maksimir.

 

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja