Katalog natjecanja i smotri - Natjecanje mladih Hrvatskoga Crvenog križa
20. 05. 2018.

Održano 22. državno natjecanje mladih Hrvatskoga Crvenog križa

Bakljada_3_mOd 10. do 13. svibnja 2018. godine održano  je 22. državno Natjecanje mladih Hrvatskoga Crvenog u Vinkovcima. Škola domaćin bila je OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca. Na natjecanje je pozvano 20 najboljih ekipa (10 u kategoriji podmlatka i 10 u kategoriji mladih), s njihovim mentoricama/mentorima. 

Smještaj za natjecatelje bio je organiziran u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića da bi se sudionicima natjecanja što više približio duh zajedništva, ali i prikazalo na koji način se organizira zajednički smještaj u slučaju potrebe. Prehranu su osiguravali profesionalni kuhari  - volonteri Crvenog križa, a obroci su pripremani u terenskoj kuhinji. 

Ova godina je značajna godina za Hrvatski Crveni križ, jer slavi 140 godina Hrvatskog Crvenog križa, 65 godina dragovoljnog darivanja krvi u organizaciji HCK-a i 25 godina od međunarodnog priznanja HCK kao nacionalne organizacije.

Mladi_2018_mMladi humanitarci, njih 120, iz deset osnovnih i deset srednjih škola iz cijele Hrvatske natjecalo se u znanju i vještinama pružanja prve pomoći te poznavanju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskoga Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i prava djeteta. 

Svečano otvorenje natjecanja upriličeno je 12. svibnja 2018. godine, u pješačkoj zoni grada Vinkovaca.  Dobrodošlicu mladima iz Lijepe naše poželjeli su predstavnici OŠ Ivana Gorana Kovačića, Gabrijela Bićan, prof., Marijana Toljan, prof., viša savjetinica i tajnica natjecanja mladih Hrvatskoga Crvenog križa u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković-Pečenković, prof., vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Grada Vinkovaca doc. dr. sc. Dražen Švagelj, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro, predsjednik Državnog povjerenstva za Natjecanje mladih Hrvatskoga Crvenog križa Robert Markt te predstavnica Ministarstva zdravstva, dr. Kata Krešić.

Natjecanje je otvorio Matko Papić, učenik 8. razreda OŠ Ivan Goran Kovačić, Vinkovci.

Podmladak_mNakon održanog natjecanja prvo su objavljeni privremeni rezultati, a potom nakon žalbenog roka i konačne liste poretka ekipa. Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja su ekipe iz Osijeka i Zagreba. Prvo mjesto u kategoriji podmlatka osvojila je ekipa osječke Osnovne škole „Mladost“, a u kategoriji mladih pobijedila je ekipa V. gimnazije iz Zagreba.

Proglašenje pobjednika je u proteklo u veselom raspoloženju održanom na središnjem vinkovačkom trgu, a završeno je svečanim mimohodom s bakljama.

 

 

 

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja