Obavijesti i najave - Opće obavijesti
22. 12. 2016.

Agenciji za odgoj i obrazovanje HAK je dodijelio priznanje za dugogodišnju suradnju na području prometne preventive učenika

Prometni odgoj kao cjelina želi pronaći način, uz pomoć cjelokupnog društva, da sudionici prometnoga procesa vode računa o sigurnosti, razvijaju međusobnu solidarnost, humane i etičke odnose, štite zdravlje i život drugih osoba, osobito djece, osoba s invaliditetom, starih i nemoćnih te da se brinu o zaštiti životnog okoliša“, kako je to zakonodavac predvidio u stavku 1. članku 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Opće je poznato i priznato stajalište da se dobar odgoj, zdravo rasuđivanje, znanje, odgovornost i ostale pozitivne osobine stječu radom od najranije životne dobi pa je tako i s prometom, odnosno prometnom kulturom i suodnosom osoba u prometu, bez obzira na to u kojem svojstvu u njemu sudjelovali.

Odgovornost za to ponajprije snosi obitelj, u kućnom odgoju djece od najranije životne dobi, da bi nakon i uz njega, u daljnjem odrastanju, velik dio odgovornosti preuzeo na sebe obrazovni sustav.

Djeca sudjeluju u prometu, poput odraslih, na tri načina: kao vozači, putnici i pješaci. Provoditi učinkovitu prometnu preventivu znači uključiti i usmjeriti u isti cilj sve institucije i civilna društva koje na bilo koji način imaju dodirnu točku s prometnom preventivom. Nezadovoljni brojem smrtno stradale djece u prometu početkom 2009. godine intenzivno tražimo učinkovitija rješenja za poboljšanje prometne preventive. Udružujemo se AZOO, MUP i HAK. Donosimo odluku da ćemo zajedničkim snagama i novim metodama poboljšati prometnu preventivu kod djece. Početkom 2010. izdajemo Strategiju prometne preventive u osnovnoj školi i osnivamo županijske timove za provedbu akcijskih planova. Rezultat rada 2010. godine pokazao je fantastične rezultate kao što se na dijagramu i vidi. Suradnja je nastavljena i u idućim godinama što se također zorno vidi na dijagramu. Ove godine HAK slavi 110. obljetnicu  postojanja i dodijelio je najveća priznanja za suradnju AZOO-u, MUP-u, Ravnateljstvu policije i Crvenom križu. Ovo su zaista mjerljivi uspjesi no preventiva je posao koji ne trpi stanke.

Broj poginule djece u razdoblju od 1995. do 2015. u RH


KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja