Arhiv natjecanja i smotri - Novigradsko proljeće
20. 12. 2016.

„Novigradsko proljeće“ – europska točka darovitosti

novigradsko1_mŠkola stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, koja je u Katalogu natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i dio je njezina rada na unapređenju i praćenju darovitih učenika osnovnih i srednjih škola, postala je nova europska točka darovitosti i to joj je vrijedno priznanje predano 8. prosinca 2016. godine u Ljubljani.

Pozvani predstavnici AZOO-a, članovi državnog povjerenstva i stručnog tima Škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, sudjelovali su na stručnom skupu Suradnja i potpora obrazovanju darovite djece Centra za istraživanje i promociju darovitosti (Centre for Research and Promotion of Giftedness, CSRN).

Skup je organiziran kao prvi radni susret Europske mreže CRSN Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani u sklopu Europske mreže za podršku talentiranosti (Europiean Talent Support Network, ETSN). Svrha sastanka je promocija suradnje, kakvoće i vidljivosti rada i djelatnosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Međutim, ono što je iznimno važno za Agenciju za odgoj i obrazovanje jest da je na skupu predstavljena Škola stvaralaštva „Novigradsko proljeće kao novoimenovana „Europska točka darovitosti“ (European Talent Points), kao jedna od 350 članica iz 39 europskih zemalja, odnosno 19 europskih centara (European Talent Centres).

Od 1974. godine, kada je Škola stvaralaštva započela s radom u Novalji na otoku Pagu pod nazivom „Listopad u Novalji“, vrlo je brzo postala jedinstveno učilište za kreativne učenike i njihove učitelje. Od 1989. godine, zahvaljujući spremnosti Davorke Parmač, tajnice Škole stvaralaštva, ona nastavlja s radom svakog proljeća u Novigradu, u Istri, pod nazivom Škola stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ sa znatno većim brojem učenika i učitelja.

novigradsko2_m

1997. godine Škola ulazi u sustav hrvatskog školstva kao redoviti godišnji program podrške u radu i stvaralaštvu darovitih učenika i učitelja i samo je bilo pitanje vremena kada će Novigradsko proljeće prerasti u školu s međunarodnim značenjem i zauzeti zasluženo mjesto na europskoj karti darovitosti. Škola je kao sastavni dio Kataloga natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje dio njezina sustavnoga rada na promicanju darovitosti i vidljivosti kreativnih mogućnosti učenika, koje se u Školi ostvaruju, između ostalog, u dvadeset heterogenih radionica jezično-umjetničkog područja u korelaciji s nastavnim sadržajima karakterističnim za pojedino kreativno područje: riječ, zvuk, sliku i pokret.

U sklopu stručnog skupa u Ljubljani i predstavljanja novih europskih točki darovitosti predstavnicima AZOO-a, odnosno Škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ (Maji Zrnčić, Miroslavu Mićanoviću, Darku Lončaru, Željku Račkom i Davorki Parmač) uručen je certifikat. Ravnateljica OŠ–SE Rivarela, ujedno i dugogodišnja tajnica Škole stvaralaštva Davorka Parmač, preuzela je certifikat European Talent Support Network kojim se potvrđuje ovo važno međunarodno priznanje priznato i u europskim akademskim krugovima. Članstvom u Europskoj mreži za podršku darovitosti stječe se niz mogućnosti za ostvarivanje novih ideja, akcija, projekata i za međunarodno povezivanje i suradnju.

U Hrvatskoj zasad postoji petnaest „Europskih točaka darovitosti“, među kojima je i „Novigradskom proljeću“ blizak Znanstveno-edukacijski centar Višnjan.

Škola stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, kao sastavni dio Kataloga natjecanja i smotri AZOO-a, zasigurno će biti bogat izvor europske kulturne različitosti i ubuduće predstavljati najbolje primjere uspješnog rada s darovitima da bi unaprijedio i poboljšao rad s darovitim i talentiranim osobama na karti Hrvatske i Europe.

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja