Međunarodna suradnja - Program Pestalozzi
17. 04. 2015.

Intenzivan program usavršavanja edukatora u Programu Pestalozzi

U Strasbourgu je od 24. do 27. veljače 2015. godine održan intenzivan program usavršavanja edukatora u području pedagogije i metodologije Programa Pestalozzi Vijeća Europe. Pristupom suradničkog učenja, istraživane su teme poput akcijskog istraživanja, povezivanja i primjene transverzalnih stavova vještina i znanja u kontekstu ljudskih prava i demokracije te evaluacije i ocjenjivanja učenika s naglaskom na alternativne metode ocjenjivanja.

Važan dio programa činile su radionice mikropoučavanja gdje su polaznici imali prilike provesti jednu 20-minutnu aktivnost, a nakon toga dobiti i povratnu informaciju ostalih sudionika. Cilj ovih radionica bio je razvoj vještina vođenja radionica te davanja konstruktivne povratne informacije kroz kritičko prijateljstvo kojemu je svrha osobni i profesionalni razvoj pojedinca kao edukatora Programa Pestalozzi.

Trodnevne aktivnosti su osim svoje praktične iskoristivosti, također, imale vrlo važnu komponentu refleksije gdje se polaznike stavilo u položaj preispitivanja svoje profesionalne prakse i razvoja. Sastavni dio rada u okviru Programa Pestalozzi je suradnja putem online platforme u kojoj sudjeluju članovi zajednice praktičara. Radi se o sveobuhvatnom mjestu susreta, učenja, međusobne potpore i razvoja obrazovnih stručnjaka diljem Europe.

Prof. Branko Bognar s Filozofskog fakulteta u Osijeku bio je voditelj kolegija Akcijsko istraživanje, budući da kao stručnjak u tom području i inače vodi i mentorira navedenu vrstu istraživanja. Ostali  sudionici programa iz Hrvatske bile Ana Žnidarec-Čučković (Kineziološki fakultet, Zagreb), Višnja Rajić (Učiteljski fakultet, Zagreb), Željko Burcar (OŠ F.K.Frankopana, Zagreb) i Ljiljana Žegrec (OŠ Lijepa naša, Tuhelj).

 

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja