Obavijesti i najave - Opće obavijesti
24. 10. 2014.

Stručni skup posvećen ranom otkrivanju poremećaja hranjenja u adolescenata

prehrana_mKako bi ukazali na važnost zajedničke akcije svih nadležnih institucija u prevenciji poremećaja hranjenja i educirali stručne suradnike u školama o prevenciji i liječenju, Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Centrom za poremećaje hranjenja BEA, Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba i Zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar organizirali su 24. listopada 2014. godine u Zagrebu stručni skup "Rano otkrivanje poremećaja hranjenja u adolescenata".  

prehrana2_mKroz stručna predavanja i diskusije stručni suradnici stekli su dodatna znanja o tome kako prepoznati tipične fiziološke simptome i ponašanja adolescenata oboljelih od anoreksije i bulimije, kako prevenirati i liječiti poremećaje u prehrani te kojim metodama pomoći mladim djevojkama koje se bore s anoreksijom i bulimijom.

Uoči početka stručnog skupa sudionicima su se obratili čelnici institucija koje sudjeluju u provođenju akcija prevencije i edukacije. U uvodnom obraćanju naglasili su da je poremećaj prehrane prepoznat kao jako važan javno-znanstveni problem u mladoj populaciji te se njegovom rješavanju treba pristupiti sustavno. Mladi su danas žrtve nekritičkih normi i mjerila kojima su svaki dan izloženi putem medija. To dovodi do njihove emocionalne i psihičke nesigurnosti koje mogu dovesti i do poremećaja u prehrani, istaknuli su i zato je potrebna edukacija svih stručnjaka koji rade s mladima o tim temama i problemima.

prehrana1_mAgencija za odgoj i obrazovanje prepoznala je potrebu za organizacijom stručnog usavršavanja stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama o temi poremećaja u hranjenju, naglasio je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije. Zato je u suradnji s partnerima i organizirala ovaj skup, prvi u nizu, kako bi stručni suradnici stekli dodatne kompetencije i znanja o problemima bulimije i anoreksije.

Budući da svakodnevno sve veći broj djevojaka obolijeva od bolesti hranjenja, 6. studenog u Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" na Jankomiru otvorit će se dnevna bolnica za liječenje poremećaja u prehrani. Dnevna bolnica surađivat će i s Centrom za poremećaje hranjenja BEA, čiji su članovi u šest srednjih škola proveli 160 radionica u sklopu programa "Tko je to u ogledalu" kako bi spriječili pojavu poremećaja u prehrani. - Najvažnije je stvoriti pozitivnu sliku o vlastitom tijelu. Djevojkama u adolescentskoj dobi to je posebno teško budući da se svakodnevno susreću s različitim prikazima onoga što je navodno lijepo, a uopće nije realno – objasnila je predsjednica Centra BEA Jelena Balabanić Mavrović i dodala kako se u projektu "Tko je to u ogledalu" upravo po ogledalima u srednjim školama lijepe motivacijske poruke kako bi djevojke, kod kojih se najčešće u toj dobi i javljaju anoreksija i bulimija, shvatile kako je, kaže Balabanić Mavrović, prava ljepota upravo u različitostima, a ne u ustaljenoj, često krivo prikazanoj slici.

Predavanja na stručnom skupu za više od 100 stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama održali su prim. dr. sc. Orjena Žaja, mag. Maja Crnković, doc. dr. sc. Ivan Begovac, dr. Hrvoje Handl, dr. Leandra Miletić Činić, mr. sc. Ana Ivaković i mr.sc.Jelena Balabanić Mavrović.

Dokumenti

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja