Obavijesti i najave - Opće obavijesti
06. 10. 2014.

Suradnja Ansambla LADO i Agencije na usavršavanju odgojno-obrazovnih radnika – njegovanje baštine u predškolskom i školskom sustavu

fotografija5_mU prostorijama Ansambla LADO 3. i 4. listopada 2014. održan je stručni skup Nematerijalna kulturna baština u odgoju i obrazovanju na kojemu su se odgojno-obrazovni radnici iz predškolskih i školskih ustanova po prvi puta na ovaj način mogli usavršavati iz područja rada s djecom i učenicima na njegovanju baštine.

Skup je 3. listopada 2014. otvorio Ansambl LADO plesnom i vokalno-instrumentalnom šetnjom kroz sva četiri etnokoreološka područja Hrvatske te svojim pozdravnim govorima v. d. ravnatelja Ansambla LADO Krešimir Dabo i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović koji su naglasili kako je skup početak trajne suradnje dvaju institucija na ovom području.

Fotoalbum

Svečanom otvaranju nazočio je i ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku Tvrtko Zebec, umjetnički direktor Ansambla LADO Ivan Ivančan te pomoćnica ravnatelja Agencije Tihana Šimunić, koja je sa znanstvenom suradnicom Instituta Irenom Miholić organizatorica i voditeljica ovog programa njegovanja baštine u odgoju i obrazovanju u predškolskim i školskim ustanovama. 

Sudionici su se u uvodnim predavanjima upoznali sa sustavom zaštite nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj te temom mladi, baština i UNESCO. Nakon toga slijedile su radionice iz tradicijskog odijevanja, tradicijskog pjevanja te dječjeg stvaralaštva i nematerijalne kulturne baštine. Uz prezentaciju originalnih narodnih nošnji s područja Slavonije, Baranje i Srijema, posebno su predstavljene dječje narodne nošnje prema uzrastu i prema prigodi (svakodnevna i svečana odjeća, obredna i odjeća koja se nosila prigodom određenih običaja) te umijeće izrade zlatoveza i karakterističnih tradicijskih tekstilnih tehnika na području Slavonije, Baranje i Srijema, a na konkretnim primjerima iz prakse pokazana je uključenost djece u narodnim običajima te dane ideje za odabir i obradu glazbeno-plesnog materijala u skladu s uzrastom djeteta.

Drugoga dana stručnoga skupa sudionici su se upoznali s ulogom Ansambla LADO u njegovanju nematerijalne kulturne baštine te položajem nematerijalne kulturne baštine danas. Slijedile su plesne radionice i radionica vještine izrade i sviranja tradicijskih glazbala. Na radionici „iz nastavne prakse“ sadržajno, na jednostavan i prihvatljiv način prikazano je kako približiti djeci i učenicima elemente tradicijske kulture vodeći računa o njihovim psihofizičkim i kognitivnim sposobnostima. Sva su predavanja i radionice održali vrsni stručnjaci Ansambla LADO, Instituta za etnologiju i folkloristiku, Ministarstva kulture i ostali stručnjaci-praktičari.

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja