Arhiv natjecanja i smotri - Hrvatski jezik
14. 05. 2014.

XIX. državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika - rezultati

hrvatski_mAgencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH ove su godine organizirali XIX. natjecanje iz hrvatskoga jezika. Cilj je ovomu natjecanju poticati učenike na istraživanje jezičnih pojava u hrvatskomu standardnom jeziku, usavršavati lingvističku kompetenciju u materinskom jeziku, samostalno proučavati jezikoslovnu literaturu te poticati učenike na proučavanje jezične i kulturne povijesti hrvatskoga naroda. Natjecanje je maraton, a ne utrka na 100 metara. Na tom je putu učeniku nužna podrška i suradnja s mentorom. U tom procesu oboje dobivaju.

 

Ovogodišnje je državno Natjecanje, devetnaesto po redu, održano u Šibeniku od 6. do 8. svibnja 2014. godine. Svečanost je otvaranja državnoga Natjecanja bila upriličena u prekrasnom i istodobno prisnom prostoru Hrvatskoga narodnog kazališta u Šibeniku. Puno su kazalište pozdravili ravnateljica Gimnazije Antuna Vrančića, škole domaćina, Ivanica Belamarić, prof., pročelnica Ureda za prosvjetu, kulturu i sport Šibensko-kninske županije Dijana Ercegović, dipl. iur., predstojnica Ureda državne uprave Edita Grubišić, dipl. iur., predsjednica Državnoga povjerenstva izv. prof. dr. sc. Bernardina Petrović i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, prof. Svi su govornici isticali važnost znanja, pregnuća koje mu prethodi i koje ga podržava, ali i veličinu onih koji se znaju nositi s eventualnim neuspjehom. Posebice je u tom smislu bio upečatljiv govor maturantice Matee Bračić, višegodišnje natjecateljice, koja je pokušala svojim kolegama učenicima osvijestiti da se nikada nije lako natjecati. U ostvaraju su osebujnoga programa otvaranja sudjelovali sadašnji i bivši učenici škole domaćina te njezini nastavnici što je rezultiralo posebnom energijom.

hrvatski2_mNatjecanje je provedeno u šest kategorija (osnovna škola – 7. i 8. razred; srednja škola – od 1. do 4. razreda). Najuspješnijih je 149 županijskih prvaka iz cijele Republike Hrvatske primijenilo svoju zavidnu lingvističku kompetenciju rješavajući testove u Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku 7. svibnja 2014. godine.

Ljestvice su konačnoga poretka objavljene zadnjega dana Natjecanja, 8. svibnja 2014., kada su na svečanosti zatvaranja državnim prvacima podijeljena priznanja, svim učenicima pohvalnice i svim mentorima zahvalnice za predan i vrstan rad.

U ime Državnoga povjerenstva
Linda Grubišić Belina, prof.
KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja